Poslovna scena
StoryEditor

Crowdfunding - Kako prikupiti veliki kapital od gomile malih ulagača

22. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Grupno financiranje suvremena je varijanta pojednostavnjenog IPO-a. Umjesto izlaska na burzu, projekte financiraju dobrovoljci ‘nasitno’, putem globalnih internetskih platformi.

No nije dovoljan samo klik mišem. Crowdfunding je tek vrh sante leda i ozbiljan je marketinški alat. O tome kako ovaj model funkcionira, koje su najpoznatije Crowdfunding platforme, koji su sve domaći poslovni poduhvati financirani ovim modelom, te je li se hrvatska poslovično troma birokracija pripremila za sve izazove ovakvog načina financiranja možete pročitati u temi tjedna novog Lidera iz pera Matilde Bačelić.

U novom smo broju analizirali i pet državnih velikih investicija na temelju dugoročne isplativosti. Rezultati su porazni, a poklapaju se s mišljenjima stručnjaka: ako već investira, država bi se trebala okrenuti melioraciji i poljoprivredi te novim unosnim biznisima, a ne ponavljati Obrovce, pišu Gordana Gelenčer i Jasmina Trstenjak.

Pišemo i o proboju koji su Sberbank i Kentbank napravili na hrvatskom tržištu te svoje udjele povećali ukupno 23 posto. Sa snažnim vlasnicima željnih proboja po regiji i šire ruska i turska banka u kratko su vrijeme na hrvatskom tržištu pokazale da se neće zadovoljiti ničim ispod desetog mjesta na listi najvećih, piše Nikola Sučec.

U novom broju predstavljamo i HGSPOT koji se na zdrave noge vraća vlastitim brendom tableta, pametnih telefona, mini PC-ja te, najnovije, 3D pisača za kućnu uporabu. Donosimo i detaljan izvještaj s prošlotjedne Liderove konferencije o obiteljskim tvrtkama, te pregled gospodarske zone Podudbina koja investitore dočekuje potpuno infrastrukturno spremna. Pišemo i o Deanu Baquettu, prvom Afroamerikancu na čelu New York Timesa, jednog od najuglednijih dnevnika na svijetu.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

30. travanj 2024 09:04