Poslovna scena
StoryEditor

Dalekovod ubrzano podmiruje obaveze, očekuje stabilan i kontinuirani rast

15. Lipanj 2016.

Uprava Dalekovoda d.d. predstavila je na Zagrebačkoj burzi redovni financijski pregled poslovanja i otkrila planove za nadolazeće razdoblje uz neskrivenu dozu optimizma zbog značajnog rasta prihoda u 2015. godini i obećavajućeg  prvog polugodišta u tekućoj godini.

Iz Uprave ističu da su već danas ugovoreni poslovi u vrijednosti gotovo 600 milijuna kuna za 2017. godinu, što značajno olakšava podmirivanje obaveza iz predstečajne nagodbe, pa je prošle godine ostvareno i značajno poboljšanje EBITDA, koji je izašao iz negativnih pokazatelja.

dalekovod_bilanca

Pozitivni rezultati potvrđeni su kroz predstavljanje ključnih projekata koje Dalekovod u ovome trenutku provodi na raznim europskim tržištima, s naglaskom na Norvešku i Ukrajinu. U Norveškoj je aktivno tri projekta ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna eura, što je značajan udio u ukupnim godišnjim investicijama koje tamo dosežu ili prestižu iznos od milijardu eura. Dalekovod u Norveškoj posluje uz snažnu konkurenciju, ali s dobrom reputacijom i iskustvom koji su dobra garancija za uspješno nadmetanje u tenderima.  Tvrtka je aktivna i u Ukrajini, gdje su u tijeku projekti vrijedni više od 110 milijuna eura, a prema najavama do kraja godine će sudjelovati u natječajima za dobivanje poslova u više od 10 europskih zemalja.

dalekovod_norveska

Kroz prezentaciju je posebno naglašena važnost projekta gradnje željezničke pruge Dugo Selo - Križevci koji predstavlja najveći infrastrukturni projekt u posljednjim godinama u Hrvatskoj i, kako je rečeno, jedan od rijetkih koji kreće u realizaciju uslijed, za investicije nezdrave političke klime. Većina spomenutih aktivnosti je dugoročnog karaktera te se njihov završetak očekuje tek kroz nekoliko godina, što podrazumijeva stabilnost poslovanja u dolazećem razdoblju.

Temelj za optimizam oko budućeg poslovanja su dostupne informacije o značajnim investicijama u prijenosnu mreže diljem EU. Prema ENTSOE (Europsko udruženje prijenosnika električne energije) desetogodišnjem planu investicija u prijenosnu mrežu, objavljenom 2014., ukupne investicije do 2030. godine procjenjuju se na oko 150 milijardi eura, a Dalekovod namjerava uzeti dio tog kolača i ispuniti dio svojih kapaciteta.

dalekovod_entsoe

Predstavnici Uprave kažu da strategija tvrtke postojano evoluira, u tekućoj godini naglasak je na tri odrednice čiji je cilj osigurati otvaranje novih dugoročnih projekata i tržišta, povećati efikasnost u izvršavanju projekata te osigurati uspješan nastavak optimizacije troškova. Ujedno, iz tvrtke je najavljen nastavak dosadašnjeg pozitivnog trenda konsolidacije poslovanja, prije svega kroz nastavak provedbe operativnog restrukturiranja.

Dalekovod 70 posto svojih prihoda ostvaraju kroz izvoz, zbog čega iz Uprave ocjenjuju da se on nalazi među top deset hrvatskih izvoznika.

27. travanj 2024 01:37