Poslovna scena
StoryEditor

Davor Tomašković: Ključni smo za razvoj hrvatskoga gospodarstva i dolazak novih investitora

20. Svibanj 2016.

Predsjednici uprava najvećih hrvatski tvrtki najavljuju velika ulaganja u novu tehnologiju, modernizaciju proizvodnje, rebrendiranje, ali i gradnju novih poslovnih zgrada. Sve to financirat će se vlastitim novcem, kreditima, a i sredstvima fondova EU

Uz novi broj Lidera, koji je od četvrtka na kioscima, predstavljamo i publikaciju 1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2015. godini. U publikaciji, između ostalog, možete pročitati i odgovore na anketu koju smo proveli među čelnicima najvećih kompanija. Vodeće ljude kompanija smo upitali: Kakvi su poslovni planovi  najvećih kompanija o novim ulaganjima? U što planiraju investirati ove i sljedećih godina? Gdje i kako nalaze sredstva za investicije? S kojim se izazovima susreću investitori?

Evo što je odgovorio predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

- Hrvatski Telekom u 2015. u razvoj infrastrukture uložio je 1,47 milijardi kuna. Najvećim smo dijelom investirali u novu mrežu, u fiksni i mobilni širokopojasni internet te u all-IP transformaciju. HT je treći telekom u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u all-IP mrežno okruženje. Tim iskorakom HT je potvrdio lidersku poziciju na hrvatskom tržištu, stvorivši preduvjete za pružanje kvalitetnije usluge korisnicima, za razvoj naprednih usluga budućnosti, kao i za istinsku konvergenciju fiksnih i mobilnih telefonskih te podatkovnih usluga.

Sukladno podacima objavljenim u financijskim rezultatima za prvi kvartal ove godine, HT nastavlja znatno ulagati, iznad dugoročnog prosjeka HT-a od približno 1,1 milijarde kuna. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, kapitalna ulaganja u prva tri mjeseca ove godine veća su za 41 milijun kuna, odnosno 15,2 posto. Pokrivenost populacije 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 66 posto potkraj prvog tromjesečja 2016., a pokrivenost na otvorenom je 94 posto. Povećane su i brzine u gradskim područjima s 225 Mbit/s na 262,5 Mbit/s. U nepokretnoj mreži omogućen je optički pristup za više od 184 tisuće kućanstava.

HT je jedan od najvećih investitora u tehnologiju, zbog čega smo ključni za razvoj hrvatskoga gospodarstva i dolazak novih investitora. U želji da i u budućnosti održimo pozitivan investicijski trend, ključna je uloga države, koja treba osigurati stabilnije i sigurnije poslovno okružje, a to se ponajviše odnosi na snižavanje velikih poreznih i parafiskalnih opterećenja, uklanjanje administrativnih prepreka te jačanje pravne sigurnosti.

Zoltan Áldott: Ostat ćemo jedan od vodećih ulagača u Hrvatskoj

29. travanj 2024 07:19