Poslovna scena
StoryEditor

Izvještavanje Porezne od 1. siječnja još malo složenije

12. Veljača 2015.

Od 1. siječnja 2015. na snazi su izmjene Pravilnika o porezu na kojima su uvedene novine u vezi s izvještavanjem Porezne uprave o izdacima za službena putovanja.

Obveza izvještavanja Porezne uprave o izdacima za službena putovanja stupila je na snagu 1. siječnja 2014. uvođenjem obrasca JOPPD na kojem poslodavci i drugi isplatitelji za svaku fizičku osobu iskazuju podatke o ostvarenim oporezivim primicima, o iznosima doprinosa i poreza na dohodak plaćenima na te primitke te o iznosima neoporezivih naknada, nagrada, potpora i drugih primitaka. U skupini su neoporezivih primitaka i izdaci za službena putovanja. No od početka ove godine promijenjen je obuhvat naknada troškova službenih putovanja koje su isplatitelji dužni iskazati u obrascu JOPPD, uvedeno je pojednostavnjenje pri iskazivanju podataka za neoporezive primitke koji se isplaćuju ili na drugi način omogućavaju nerezidentima, izmijenjene su šifre nekih vrsta naknada koje se isplaćuju po putnom nalogu i precizno je definirano kad nastaje obveza iskazivanja određenih izdataka za službeno putovanje.

Što ulazi u obrazac

Poslodavci su obvezni izvještavati Poreznu upravu o naknadama troškova službenih putovanja na koje se ne plaća porez na dohodak. Tijekom 2014. obveza se odnosila samo na izdatke koje poslodavac prema putnom nalogu nadoknađuje zaposlenicima, a od 1. siječnja 2015. uključuje i izdatke povezane sa službenim putovanjem koje poslodavci izravno plaćaju dobavljačima (npr. plaćanje smještaja izravno hotelu, kupnja avionske karte i plaćanje prijevozniku ili agenciji). Tu obvezu imaju i neprofitne organizacije kojima je prema poreznim propisima pod određenim uvjetima omogućeno neoporezivo nadoknađivanje troškova službenih putovanja za osobe koje nisu u radnom odnosu.Izmijenjenim je Pravilnikom precizno određeno koji se izdaci za službena putovanja iskazuju po svakoj fizičkoj osobi na stranici B obrasca JOPPD. U njemu treba pojedinačno iskazati: troškove smještaja (prema hrvatskim ugostiteljskim ‘uzancama‘ smještaj uključuje noćenje s doručkom), izdatke za prijevoz bilo kojim sredstvom javnog prijevoza, uključujući naknadu za uporabu privatnog automobila u službene svrhe, izdatke za cestarinu i tunelarinu (osim cestarine za obavljanje prijevoza putnika i tereta) te isplaćene dnevnice, bilo tuzemne bilo inozemne.

Jednostavnije za nerezidente

Ostale troškove koji se možda radniku nadoknađuju prema putnom nalogu i dalje ne treba iskazivati u obrascu JOPPD (npr. plaćenu naknadu za parkiranje, naknadu za uporabu interneta u hotelu).Promijenjen je način iskazivanja podataka o neoporezivim primicima na osnovi troškova službenih putovanja koje fizičkim osobama nerezidentima isplaćuju ili na drugi način nadoknađuju neprofitne organizacije. Naime, ako nerezident prema Zakonu o osobnom identifikacijskom broju nema obvezu u Hrvatskoj zatražiti OIB (jer ne ostvaruje oporezivi primitak, pa nije nastao povod za njegovo porezno praćenje), isplatitelj će ukupne podatke za sve osobe kojima je nadoknadio troškove službenog putovanja iskazati zbrojeno, u jednome mjesečnom iznosu, i to samo na stranici A obrasca JOPPD. Nerezidenti više ne moraju zbog jednog ili dva noćenja i prijevoza koje im plaća neprofitna organizacija kao organizator skupa u Hrvatskoj pribavljati OIB.

Promjene u šifrarniku

Za iskazivanje neoporezivih naknada za troškove službenih putovanja pojedinačno po osobama na koje se odnose ti izdaci isplatitelji se koriste šiframa propisanima Pravilnikom o porezu na dohodak. Šifrarnik je od 1. siječnja 2015. izmijenjen tako da su promijenjeni opisi nekih dosadašnjih šifri i uvedene su nove. Tijekom 2014. podaci o svim troškovima iskazivali su se u jednom iznosu, a od 2015. treba posebno iskazati iznose isplaćenih dnevnica, a posebno smještaj, prijevoz javnim prometom i cestarinu. Naknada za uporabu privatnog automobila u službene svrhe koju poslodavci isplaćuju zaposlenicima i do sada se zasebno pratila; ta se obveza zadržava i u 2015.

Kada obveza iskazivanja?

Dnevnice i naknadu za uporabu privatnog automobila treba iskazati u obrascu JOPPD tek nakon isplate radniku. Troškove prijevoza i smještaja koje je radnik sâm platio pa mu poslodavac refundira nastale troškove treba iskazati nakon isplate radniku. Ako se izdaci za smještaj, prijevoz i cestarinu plaćaju izravno dobavljaču, tada ih u obrascu JOPPD treba iskazati nakon obračuna putnog naloga, neovisno o datumu plaćanja dobavljaču.

27. travanj 2024 17:15