Poslovna scena
StoryEditor

JOPPD: Čak 12 stavaka šifrira se brojčanim oznakama

23. Siječanj 2014.

Isplatitelji plaća, mirovina, drugog dohotka, dohotka od imovinskih prava, dohotka od kapitala i isplatitelji dohotka od osiguranja obvezni su od 1. siječnja 2014. svaki dan ažurno izvještavati Poreznu upravu o iznosima ovih dohodaka isplaćenima fizičkim osobama te svotama obveznih doprinosa, poreza na dohodak i prireza koje su obračunali i platili na te primitke.

Izvještavaju je na obrascu JOPPD, koji većina obveznika dostavlja elektronički, u sklopu sustava ePorezna. Zbog svakodnevnog dostavljanja podataka naplata obveznih doprinosa i poreza na dohodak trebala bi biti učinkovitija, a Poreznoj upravi trebalo bi omogućiti brže reagiranje u odnosu na poslovne subjekte koji neredovito podmiruju obveze za te oblike javnih davanja. Plaćena javna davanja kontroliraju se uparivanjm podataka iskazanih u obrascu JOPPD s uplaćenim iznosima tih vrsta javnih prihoda. Isplatitelji su dužni na nalozima za plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u pozivu na broj navesti oznaku vrste javnog davanja određenu Naredbom o uplatnim računima za 2014., svoj OIB te treću oznaku - oznaku obrasca JOPPD na kojem izvještavaju o primitku na koji se odnosi to javno davanje. Uparivanjem podataka o zaduženjima iskazanima u obrascu JOPPD i uplaćenih iznosa porezno tijelo svaki će dan utvrđivati jesu li zadužene svote obveznih javnih davanja doista plaćene toga dana. Posljedica zakašnjenja u plaćanju bit će zatezne kamate koje će Porezna uprava automatski obračunavati za svaki dan zakašnjenja.

Bezbroj ispravaka Svakodnevno praćenje isplaćenih iznosa, doprinosa i poreza na dohodak koji se odnose na te isplate moralo bi promijeniti ponašanje nekih poslovnih subjekata. Porezno je tijelo do sada tek u izravnom nadzoru poslovnog subjekta, uspoređujući datume isplate neto iznosa i datume plaćanja doprinosa i poreza na dohodak, moglo utvrditi povredu propisa, odnosno povredu pravila da doprinosi dospijevaju na dan isplate plaće. Osim ažurnosti podmirivanja obveznih javnih davanja isplatitelji se moraju brinuti i o ažurnosti izvještavanja Porezne uprave. Čak i ako je na vrijeme platio sva javna davanja, a nije na propisani način i u propisanim rokovima o tome izvijestio Poreznu upravu, isplatitelj se izlaže prekršajnim sankcijama.  Budući da je sustav novog načina izvještavanja tek u začetku, u tom se dijelu javljaju početne teškoće. Izvještavanje na obrascu JOPPD složeno je zbog množine podataka koji se prate i obveze njihova šifriranja. Čak se 12 obilježja šifrira propisanim brojčanim oznakama. Nakon zaprimanja obrasca Porezno tijelo utvrđuje jesu li podaci zadovoljili propisane formalne, matematičke i logičke kontrole, a obrazac se preuzima tek nakon što zadovolji propisane zahtjeve. Ako Porezna uprava utvrdi da obrazac ima nedostataka, o tome obavještava obveznika, a on je dužan u roku od 24 sata ispraviti dostavljene podatke. Nema ograničenja u broju mogućih ispravaka; obveznici mogu u više navrata popravljati podatke, ali uvijek u roku od 24 sata nakon što od Porezne uprave prime ispis pogrešaka.

Blaže za neoporezive Zahtjevi za iskazivanje podataka o isplaćenim neoporezivim primicima mnogo su blaži kad je riječ o ažurnosti. Neoporezivi primici mogu se obuhvatiti u dnevnom izvješću koje se dostavlja na dan isplate, u jednom obrascu koji za sve isplate obavljene u mjesecu treba dostaviti najkasnije do petnaestoga sljedećeg mjeseca. Mjesečno izvještavanje o isplaćenim neoporezivim primicima dopušteno je za sve neoporezive primitke (naknade, nagrade, potpore i otpremnine koje se isplaćuju zaposlenima, socijalne potpore, potpore za liječenje i drugo), osim za neoporezive dividende i udjele u dobiti o kojim treba izvještavati svaki dan, na dan isplate, jednako kao za dividende i udjele u dobiti koji se u trenutku isplate oporezuju kao dohodak od kapitala. Isplatitelji oporezivih i neoporezivih primitaka dužni su u obrascu JOPPD iskazati podatke o isplaćenim svotama, neovisno o tome na koji su ih način isplatili (u gotovini, doznakom na tekući račun, doznakom na žiro-račun, izravnim plaćanjem dobavljaču i drugo). Jedina su iznimka troškovi prijevoza i smještaja na službenom putovanju, o kojima iznimno, u prijelaznom razdoblju koje će trajati do kraja 2014., ne treba izvještavati u obrascu JOPPD. Od 1. siječnja 2014. i te će naknade trebati obuhvatiti u obrascu JOPPD.

19. travanj 2024 08:24