Poslovna scena
StoryEditor

Kamate na zajmove dioničara više nisu porezno dopustiv rashod

02. Siječanj 2014.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit objavljenima u Narodnim novinama br. 148/13. uvodi se nekoliko novosti u sustav oporezivanja dobiti. Dio tih novosti stupio je na snagu 19. prosinca 2013. i primjenjivat će se već pri utvrđivanja porezne obveze za 2013., a neke stupaju na snagu 1. siječnja 2014.

Od 19. prosinca 2013. udvostručen je iznos pojedinačne vrijednosti dobara koji se smatraju porezno dopustivim rashodom poslovanja ako se potrošačima daruju u reklamne svrhe. Umjesto dosadašnjih 80 kuna pojedinačne vrijednosti taj je iznos povećan na 160 kuna po predmetu, s time da se i dalje zahtijeva da proizvod ili roba iz asortimana poreznog obveznika mora biti prilagođena za te svrhe i sadržavati oznaku ‘nije za prodaju‘. Darivanje potrošača u reklamne svrhe do pojedinačne vrijednosti od 160 kuna po predmetu ne smatra se reprezentacijom i umanjuje osnovicu za obračun poreza na dobit. Reklamni predmeti s nazivom tvrtke, proizvoda ili drugog oblika reklame i dalje se mogu bez naknade dati kupcu za uporabu u njegovom poslovnom prostoru te se također smatraju porezno dopustivim rashodom. Proširene su odredbe o kamatama koje se ne priznaju u porezno dopustive rashode poslovanja. Prema dosadašnjim pravilima, u porezno dopustive rashode poslovanja ne priznaju se kamate na zajmove primljene od dioničara ili člana društva koji drži najmanje 25 posto dionica, odnosno udjel u kapitalu ili glasačkim pravima, ako zajam premašuje četverostruki iznos njegova udjela, a ni kamate na zajmove trećih osoba za koje jamči dioničar ili član društva. Te su odredbe postrožene tako da se u porezno dopustive rashode pod istim uvjetima ne priznaju ni kamate na zajmove primljene od povezanih osoba.

Novosti za kreditore

Uvedena su nova porezna pravila za kreditne ustanove koja bi posredno trebala olakšati položaj zaduženih građana i poduzetnika. Kreditnim ustanovama već se pri utvrđivanju porezne osnovice za 2013. omogućava umanjenje porezne osnovice za otpisana potraživanja od fizičkih osoba (građana) i od poduzetnika, ali uz različite uvjete. Kreditne ustanove mogu kao porezno dopustivi rashod otpisati potraživanja od građana koji nisu u povezanom odnosu s tom ustanovom ako je riječ o potraživanjima na osnovi odobrenoga stambenog kredita. Otpis se provodi radi olakšavanja otplate kredita korisnicima kojima mjesečne rate ugrožavaju osnovne životne potrebe, odnosno ako je proveden kako bi se spriječila ovrha nad jedinom nekretninom u kojoj korisnik trajno boravi. Osim glavnice u porezno dopustive rashode priznaju se kamate iskazane u prihodima do trenutka otpisa. Zakonodavac je kreditnim ustanovama ostavio mogućnost da pri otpisu potraživanja od građana primijene i druge gospodarske i socijalne kriterije, ali uz obvezu da ih jednako primjenjuju na sve korisnike stambenih kredita.Kad je riječ o otpisu potraživanja od poduzetnika, kreditnim ustanovama dopušta se umanjenje porezne osnovice za otpisana potraživanja na osnovi odobrenih poduzetničkih kredita ako je riječ o nepovezanim osobama. Kriterije za određivanje poduzetnika kojima će kreditna ustanova otpisati potraživanja nisu propisani, određuje ih sama kreditna ustanova ako ocijeni da obveze po odobrenim kreditima bitno ugrožavaju razvoj investicijskih projekata i nastavak poduzetničke aktivnosti.

Mjesečni predujmovi

Od 1. siječnja 2014. visina mjesečnih predujmova za plaćanje poreza na dobit određivat će se drugačije nego do sada. Iznos mjesečnog predujma i dalje će se za svaku godinu određivati na temelju dobiti iskazane u godišnjoj prijavi za prijašnju godinu, ali tako da se porezne olakšice koje su odobrene za to porezno razdoblje više neće uzimati u obzir. Konkretno, porezni obveznici koji za 2013. iskoriste mogućnost umanjenja porezne osnovice za dio dobiti kojom povećavaju temeljni kapital te će iznose uključiti u osnovicu za izračun visine mjesečnih predujmova poreza za 2014. Porezne olakšice koje se mogu odobriti za više poreznih razdoblja i nadalje će umanjivati i poreznu obvezu za godinu u kojoj se upotrebljavaju te iznose predujmova za sljedeće porezno razdoblje. Pri utvrđivanju porezne obveze za 2014. porezni obveznici koji obavljaju djelatnost na područjima koja su prema stupnju razvijenosti razvrstana u prvu skupinu te na području grada Vukovara oslobođeni su plaćanja poreza na dobit, a porezni obveznici koji obavljaju djelatnost na područjima druge skupine stupnja razvijenosti plaćat će porez na dobit u visini od 50 posto propisane stope. Uvjet je da posluju na području koje je prema posebnom propisu razvrstano u prvu odnosno drugu skupinu, da zapošljavaju više od pet zaposlenika na neodređeno vrijeme te da više od 50 posto njihovih zaposlenika prebivana potpomognutim područjima.

dr. sc. Marija Zubersavjetnica-urednica, Računovodstvo i financije;Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

18. travanj 2024 20:03