Poslovna scena
StoryEditor

Ludbreški ACG Lukaps izveze sve što proizvede

13. Studeni 2013.

Liderovu Klubu izvoznika pridružio se ACG Lukaps iz Ludbrega, jedan od onih tvrtki čija gotovo cjelokupna proizvodnja završava u izvozu. Njegova su najvažnija izvozna tržišta zemlje EU, na koje izvozi 55 posto proizvodnje, zatim Rusija (25 posto) te regionalne zemlje (20 posto). Dio je indijskoga ACG Worldwidea, globalnog dobavljača rješenja za farmaceutsku industriju.

U Ludbregu se proizvode gelovi koji se upotrebljavaju u farmaceutskim tvrtkama u proizvodnji dvodijelne tvrde kapsule. Tvrtki stalno rastu volumen proizvedenih tvrdih želatinskih kapsula i prihodima. Ove poslovne godine, koja za ACG Lukaps završava s 31. ožujka, očekuje prihod od 75 milijuna kuna uz dobit od osam milijuna kuna.

U proteklih šest godina, otkad je tvrtka u indijskom vlasništvu, u pogone, tehnologiju i ljude uloženo je stotinjak milijuna kuna, a u tijeku je i novi investicijski ciklus vrijedan oko 150 milijuna kuna koji završava 2016. i koji će rezultirati utrostručenjem sadašnje razine proizvodnje. Trenutačno je ACG Lukaps treći u Europi po broju proizvedenih i prodanih kapsula. Njegov je cilj postati drugi u sljedeće dvije-tri godine.

- Svojim primjerom nastojimo pokazati da u današnjim uvjetima Hrvatskoj posluje proizvodna tvrtka koja stalno raste i ulaže, ali i naglasiti da je to moguće jedino ako se tvrtka usredotoči na izvoz. Mi koji izvozimo na zahtjevna tržišta znamo da moramo stalno ulagati u ljude i tehnologiju i pratiti trendove jer na takvom tržištu nema protekcionizma i glavni je zahtjev kvaliteta proizvoda, a ni konkurencija ne spava - objasnio je Marko Fresl, direktor ACG Lukapsa, motive ulaska u Liderov Klub izvoznika.

Također je naglasio da tvrtka treba ambiciozne visokoobrazovane stručnjake s tehničko-tehnološkim znanjem.

- Prava je prilika da se priključe na početku investicijskog razdoblja jer u sljedeće ćemo tri godine na lokaciji Ludbreg tri puta povećati proizvodne kapacitete, a planira se i greenfield-investicija u okolici Zagreba koja će u Hrvatsku nastojati dovesti i neke druge tvornice iz Grupe ACG.

23. travanj 2024 10:56