Poslovna scena
StoryEditor

Način obračuna poreza na dohodak ima utjecaja na visinu doprinosa

21. Rujan 2012.

Povećanje kriterija za obvezan ulazak odnosno ostanak u registru obveznika poreza na dodanu vrijednost s ranijih 85.000 na 230.000 kuna vrijednosti godišnjih isporuka od 1. siječnja 2013. godine rezultirat će izlaskom dijela sadašnjih poreznih obveznika iz sustava PDV-a.

Novi prag od 230.000 kuna godišnje vrijednosti obavljenih isporuka odnosi se i na fizičke osobe koje ostvaruju prihode na temelju ugovora o djelu i drugih ugovora obveznog prava, uključujući sportaše, autore, novinare, fotografe, trgovačke putnike, akvizitere, zastupnike, posrednike i druge fizičke osobe koje obavljaju isporuke dobara i usluga s obilježjem samostalnosti i trajnosti, uz namjeru ostvarivanja prihoda. U sustavu poreza na dohodak ti se primici klasificiraju kao primici od drugog dohotka.

Izbor oporezivanja Izlazak iz registra obveznika PDV-a ne mijenja dosadašnji porezni položaj tih fizičkih osoba u sustavu oporezivanja dohotka, a time ni način plaćanja i visinu obveze za socijalne doprinose. Neovisno o tome izlazi li fizička osoba iz sustava PDV-a ili možda tek od 1. siječnja 2013. ulazi u krug obveznika PDV-a, ona može zadržati ili od 1. siječnja 2013. izmijeniti dosadašnji način oporezivanja drugog dohotka. Izlazak iz sustava i ulazak u sustav PDV-a ne utječe na položaj fizičke osobe koja ostvaruje primitke od drugog dohotka pri oporezivanju porezom na dohodak, ali zato izmjena načina plaćanja poreza na dohodak može utjecati na visinu obveze za doprinose. 

Fizičke osobe koje nisu obrtnici i ne obavljaju registriranu djelatnost slobodnih zanimanja, neovisno o tome jesu li ili nisu obveznici PDV-a, prema važećim propisima imaju pravo izabrati način utvrđivanja i plaćanja poreza na dohodak. Zakon im daje mogućnost izbora jedne od dviju opcija: plaćanje poreza na dohodak po odbitku od drugog dohotka ili utvrđivanje dohotka na temelju poslovnih knjiga i oporezivanje prema pravilima oporezivanja dohotka od samostalne djelatnosti.

Bez poslovnih knjiga Prva opcija podrazumijeva obvezu isplatitelja da u trenutku isplate dohotka obračunava obvezna javna davanja na svotu primitka koju isplaćuje. Isplatitelj obračunava i usteže doprinose i porez na dohodak i uplaćuje ih na propisane račune, a fizičkoj osobi isplaćuje neto svotu ostvarenog primitka. Doprinosi iz primitka obračunavaju se prema stopi od 20 posto, a doprinosi na primitak prema stopi od 13 posto, s tim da su propisani brojne iznimke i oslobođenja. Na neke vrste primitaka od drugog dohotka ne plaćaju se doprinosi, kao npr. na autorske naknade i na naknade koje se isplaćuju umirovljenicima. 

Kod nekih se primitaka od drugog dohotka ne plaćaju doprinosi u trenutku isplate primitka zato što se plaćaju na drugi način, na temelju rješenja Porezne uprave, kao što su naknade koje se isplaćuju novinarima i sportašima koji su po toj osnovi prijavljeni u sustave socijalnih osiguranja. Pri obračunu poreza na dohodak nema iznimaka. Porez se obračunava prema stopi od 25 posto, uvećano za prirez, bez prava na umanjenje porezne osnovice za osobni odbitak poreznog obveznika. Kod autorskih naknada i primitaka koji se isplaćuju sportašima i novinarima koji su po osnovi tih djelatnosti prijavljeni u sustave socijalnih osiguranja porezna osnovica umanjuje se za 30 posto paušalno priznatih izdataka, tako da se porez plaća na osnovicu u visini 70 posto ostvarenog primitka. Primatelj dohotka nema obvezu, ali može dobrovoljno podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Za RPO nema promjena Druga opcija podrazumijeva prijavu u registar obveznika poreza na dohodak (RPO) i utvrđivanje dohotka na temelju poslovnih knjiga. U tom slučaju iznosi doprinosa ovise o tome je li osoba mirovinski i zdravstveno osigurana prema osnovi te djelatnosti ili prema nekoj drugoj osnovi. Kod osoba koje djelatnost za koju vode poslovne knjige obavljaju kao drugu djelatnost (jer su prema nekoj drugoj osnovi prijavljene u sustave obveznih osiguranja) visina doprinosa ovisi i o tome jesu li ostvarili dohodak ili su možda poslovali s gubitkom. Osobe koje vode poslovne knjige moraju podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

Za fizičke osobe koje ostvaruju primitke od sportskih djelatnosti, novinare, akvizitere, posrednike i druge osobe koje ne obavljaju registriranu djelatnost (nisu upisani u sudske upisnike niti u upisnike ovlaštenih državnih tijela) izlazak iz sustava PDV-a ne znači da im se automatski mijenja način plaćanja poreza na dohodak i obveznih doprinosa. Oni i nadalje mogu plaćati porez na dohodak na jedan od dva opisana načina, pri čemu izbor načina plaćanja poreza na dohodak samo kod nekih osoba utječe na visinu obveznih doprinosa.

29. travanj 2024 16:01