Poslovna scena
StoryEditor

Nema monopola, domaće tržište poštanskih usluga najliberaliziranije je u EU

09. Siječanj 2014.

Hrvatsko tržište poštanskih usluga najliberaliziranije je u Europskoj uniji (EU), što potvrđuje činjenica da nacionalni poštanski operator, Hrvatska pošta (HP), ima najmanji tržišni udio u odnosu na bilo kojega nacionalnog poštanskog operatora u EU, ističu iz HP-a u današnjem priopćenju kojim su reagirali na jučerašnji sastanak Udruženja davatelja poštanskih usluga u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Alternativni poštanski operateri na tom su sastanku ustvrdili kako se, unatoč proklamiranoj liberalizaciji, tržište poštanskih usluga ponovo monopolizira.

Iz Hrvatske pošte u svom priopćenju pak tvrde kako su predstavnici tvrtke City Ex iznijeli cijeli niz neistina na račun Hrvatske pošte. Nevjerojatni su im, kažu, stalni komentari City Ex-a o ometanju liberalizacije u Hrvatskoj, jer je prema svim relevantnim pokazateljima hrvatsko tržište najliberaliziranije u EU.

Iz HP-a navode da je u Hrvatskoj tržište formalno liberalizirano šest mjeseci prije ulaska u EU, a u Poljskoj i Mađarskoj otprilike devet godina nakon njihova pridruženja EU.

Zbog svega toga Hrvatska pošta nije se imala priliku pripremiti kao ostali poštanski operatori u Europi za formalnu liberalizaciju.

Ističu i kako su zbog liberalizacije mimo zakona, u pet godina izgubili oko 800 milijuna kuna i ta sredstva danas nedostaju u fazi restrukturiranja.

Iz Hrvatskih pošta napominju kako je na jučerašnjem sastanku navedeno da je prošle godine u sektoru poštanskih usluga došlo do znatnog smanjenja broja radnih mjesta, no prešućeno je da se to smanjenje dogodilo ponajprije u Hrvatskoj pošti (više od 1.200 zaposlenika).

A razlog tomu je, kako navode, upravo nezakonita liberalizacija tržišta koja se zbila prije njegove same formalne liberalizacije i zbog čega je Hrvatska pošta trenutačno u izrazito snažnom restrukturiranju.

Što se tiče obveza Hrvatske pošte slijedom pristupanja EU i formalne liberalizacije tržišta u toj tvrtki ističu kako su ispunili sve obveze koje su pred njih postavljene - model troškovno odvojenog računovodstva dostavljen je u roku i na način kako je regulator (HAKOM) propisao, a u postupku je verifikacija regulatornog izvješća izrađenog u skladu s vrijedećim propisima.

Iz Hrvatske pošte navode i kako u usporedbi s konkurencijom, oni kao nacionalni poštanski operator, nikako ne mogu slijediti poslovni i troškovni model ostalih davatelja poštanskih usluga na tržištu, jer ne mogu ‘birati‘ korisnike, usluge koje će im pružati ili područja na kojima će ih pružati.

Što se tiče pristupa mreži, osigurali su ga svim davateljima usluga pod transparentnim i nediskriminirajućim uvjetima, koje su drugi davatelji, za razliku od City Ex-a, prihvatili, navodi se u priopćenju.

29. travanj 2024 16:25