Poslovna scena
StoryEditor

Od listopada izvještaji o PDV-u koji je prenesen na kupca

09. Listopad 2014.

Obveznicima poreza na dodanu vrijednost koji obavljaju isporuke iz čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u od listopada 2014. uvodi se obveza dodatnog izvještavanja Porezne uprave o obavljenim isporukama za koje su obvezu obračunavanja PDV-a prenijeli na tuzemnog kupca.

Prema osnovnom pravilu oporezivanja prometa u tuzemstvu, porez na dodanu vrijednost obračunava porezni obveznik prodavatelj dobara i usluga tuzemnim kupcima. Prijenos porezne obveze na stjecatelja u tuzemstvu iznimka je od tog osnovnog pravila, uvedena od 1. srpnja 2013., a propisana je za četiri grupe isporuka: za usluge u vezi s izgradnjom, održavanjem i rekonstrukcijom ili uklanjanjem građevina uključujući popravak i čišćenje građevina, za isporuke industrijskog i reciklažnog otpada uključujući isporuke rabljenih materijala i djelomično obrađenog otpada, za isporuke nekretnina koje je ovršenik prodao u postupku ovrhe i za prijenos emisijskih jedinica stakleničkih plinova. Od 1. siječnja 2015. na snagu će stupiti odredbe Zakona o PDV-u kojima se uređuje i peta skupina isporuka s prijenosom porezne obveze, pa će se prijenos porezne obveze na kupca primjenjivati i u određenim slučajevima isporuka nekretnina.

Kada je moguć prijenos Prijenos obveze obračunavanja PDV-a na tuzemnog kupca primjenjuje se na sljedeći način: isporučitelj dobara i usluga kupcu izdaje račun za obavljenu isporuku bez PDV-a, uz klauzulu o prenesenoj poreznoj obvezi, a kupac sam obračunava PDV po ulaznom računu. Prijenos je obvezan u slučaju kad je kupac obveznik PDV-a, a nije dopušten kad kupac nije obveznik PDV-a. Ako kupac nije obveznik PDV-a, obveza obračunavanja PDV-a ostaje na prodavatelju. Za ilustraciju, kad građevinar izvodi građevinske usluge drugom poreznom obvezniku, neće mu na računu za izvedene radove zaračunati PDV, nego će na kupca prenijeti obvezu obračunavanja PDV-a. Ako iste usluge obavlja građanima ili poslovnim subjektima koji nisu obveznici PDV-a, tada na izlaznom računu zaračunava PDV po propisanoj stopi.Kupac na kojega je prenesena porezna obveza dužan je sam obračunati PDV po ulaznom računu primljenom od tuzemnog dobavljača i ima pravo tako zaračunati porez u istom poreznom razdoblju iskoristiti kao svoj pretporez. Dakako, ako je dobro ili usluga u cijelosti ili djelomično namijenjeno za obavljanje isporuka oslobođenih PDV-a, primatelj isporuke na kojega je prenesena porezna obveza možda nema pravo iskoristiti pretporez ili ga ima pravo iskoristiti u odgovarajućem postotku (tzv. pro rata za podjelu pretporeza).

Dodatni podaci U formularima za PDV koje obveznici PDV-a dostavljaju Poreznoj upravi predviđene su posebne rubrike za iskazivanje podataka o vrijednosti obavljenih isporuka kod kojih je obveza obračunavanja PDV-a prenesena na tuzemnog kupca. Porezna uprava te podatke prikuplja mjesečno odnosno tromjesečno, počevši od izvještaja za srpanj 2013., otkada je u hrvatski sustav PDV-a uveden prijenos porezne obveze u tuzemstvu. No budući da se u formularu za PDV podaci iskazuju zbrojeno na razini mjeseca odnosno na razini tromjesečja, ovisno o razdobljima u kojima je porezni obveznik dužan prijavljivati obvezu PDV-a, ti su se podaci pokazali nedostatnima za potpunu kontrolu pravilnosti obračunavanja PDV-a. Stoga je Porezna uprava uputila zahtjev svim obveznicima PDV-a koji su od 1. srpnja 2013. obavljali isporuke s prijenosom porezne obveze da o obavljenim transakcijama dostave dodatne, preciznije podatke na novom formularu ‘Pregled tuzemnih isporuka s prijenosom porezne obveze’ – formular PPO 2013/2014. Zahtjev se temelji na Općem poreznom zakonu koji poreznom tijelu daje ovlast da od svakoga poreznog obveznika zatraži dostavljanje dodatnih informacija koje utječu na poreznu obvezu. Svrha je toga dodatnog prikupljanja podataka potpunija kontrola obračunavanja PDV-a.

Tko i kada  Formular PPO koncipiran je kao polugodišnje izvješće na kojem se za svaki mjesec toga polugodišta iskazuju podaci o obavljenim isporukama, ali pojedinačno po kupcima kojima su ispostavljeni računi s prijenosom porezne obveze. Slične podatke pojedinačno po svakom kupcu ispostavljaju porezni obveznici koji isporučuju dobra u druge države članice EU. Obveznici PDV-a koji obavljaju isporuke s prijenosom porezne obveze dužni su formular PPO za drugo polugodište 2013. i formular za prvo polugodište 2014. dostaviti do kraja listopada 2014. Ta se obveza odnosi i na porezne obveznike koji su 2013. bili obveznici PDV-a, a od 1. siječnja 2014. izašli su iz sustava i više nisu u registru obveznika PDV-a. Za isporuke obavljene u drugom polugodištu 2014. formular treba dostaviti Poreznoj upravi do kraja veljače 2015.

15. svibanj 2024 19:47