Poslovna scena
StoryEditor

Pet obveza svakoga tko ostvari dohodak u inozemstvu

23. Listopad 2015.

Fizička osoba hrvatski rezident koja ostvari bilo kakav primitak iz inozemstva obvezna je o tome obavijestiti Poreznu upravu, a ovisno o sadržaju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji Hrvatska primjenjuje s državom izvora, u pravilu i platiti porez na dohodak u Hrvatskoj.

Ako fizička osoba ostvari primitak koji se prema hrvatskim propisima klasificira kao drugi dohodak, tada primatelj dohotka treba platiti i obvezne doprinose te o svemu tome izvijestiti Poreznu upravu na obrascu JOPPD. S obzirom na to da države međusobno razmjenjuju podatke o primicima fizičkih osoba, porezni se obveznici moraju pažljivo brinuti o svojim obvezama.

Sažeto, obveza je fizičke osobe koja ostvaruje primitke iz inozemstva: 1) prijaviti se u Registar poreznih obveznika, 2) obračunati i platiti predujam poreza na dohodak, 3) obračunati i platiti doprinose, 4) izvijestiti Poreznu upravu o ostvarenim primicima te možda i 5) za dohodak iz inozemstva podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

Porez ovisan o izvoru

Prijava u Registar poreznih obveznika podnosi se ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu poreznog obveznika, na obrascu RPO, u roku osam dana od početka ostvarivanja primitaka. U prijavi se navodi iz kojeg će se izvora ostvarivati primici iz inozemstva, tj. je li riječ o dohotku od nesamostalnog rada koji se ostvaruje izravno iz inozemstva, o drugom dohotku, o dohotku od kapitala li možda o dohotku od imovine.

Kad fizička osoba iz inozemstva primi autorski honorar, proviziju, naknadu za članstvo u nadzornom odboru, kamatu, dividendu, udio u dobiti ili drugu vrstu dohotka od kojega se prema našim propisima porez na dohodak obračunava kao porez po odbitku, sama je dužna obračunati i platiti porez na dohodak i prirez. Prema kojoj stopi treba obračunati porez, ovisi o izvoru dohotka. Ako je primljen autorski honorar porez treba obračunati prema stopi od 25% uz umanjenje porezne osnovice za 30% paušalno priznatih izdataka, ako je primljena naknada za članstvo u nadzornom odboru inozemnog društva također prema stopi od 25% uz umanjenje porezne osnovice za plaćene doprinose iz primitka, za dividende i udjele u dobiti prema stopi od 12%, za kamatu također prema stopi od 12% itd. Porez na dohodak i možebitni prirez treba platiti u roku osam dana od dana ostvarivanja primitka. Pri obračunu poreza primitak ostvaren u stranoj valuti preračunava se u kune prema srednjem tečaju HNB-a na dan kada je dohodak ostvaren.

Iznimno, fizička osoba ne mora platiti predujam poreza primi li dohodak iz države s kojom Hrvatska primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pa je na temelju tog ugovora u državi izvora ustegnut predujam poreza. U tom slučaju porezni obveznik ne mora u Hrvatskoj platiti predujam poreza, ali zato mora za taj dohodak podnijeti godišnju prijavu (osim ako je riječ o dohotku koji Hrvatska u skladu s ugovorom izuzima od oporezivanja). Ta kombinacija dovodi poreznog obveznika u situaciju odlučivanja o tome je li mu isplativije platiti porez u Hrvatskoj, iako mu je u inozemstvu već ustegnut predujam inozemnog poreza, kako bi izbjegao obvezu podnošenja porezne prijave, što mu je možda isplativije. Pretpostavimo da je na dividendu primljenu iz inozemstva inozemni isplatitelj u državi izvora ustegnuo 5% poreza, pa ako porezni obveznik u Hrvatskoj još plati 12% poreza na dohodak od kapitala, to mu je možda isplativije od podnošenja godišnje porezne prijave u kojoj bi, istina, mogao uračunati porez plaćen u inozemstvu, ali bi ovisno o iznosu godišnjih primitaka možda platio porez prema stopi od 40%. Ako u inozemstvu nije plaćen predujam poreza ili kad se dohodak ostvari iz države s kojom Hrvatska ne primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, primatelj je bez iznimke dužan u roku osam dana platiti predujam poreza u Hrvatskoj.

Primici od drugog dohotka

Na neke primitke ostvarene iz inozemstva primatelj je obvezan obračunati i platiti doprinose za mirovinsko osiguranje prema stopi od 20%. Riječ je o primicima od drugog dohotka, ali samo onima koji podliježu plaćanju doprinosa. Doprinos za zdravstveno osiguranje ne plaća se. Dakako, ako je iz inozemstva primljen drugi dohodak koji je prema Zakonu o doprinosima oslobođen plaćanja doprinosa primatelj ih ne plaća jer se i na drugi dohodak iz inozemstva primjenjuju propisana oslobođenja (autorski honorari, primici koje ostvaruju umirovljenici i dr.).

Primatelj dohotka iz inozemstva dužan je u roku osam dana od dana ostvarivanja primitka Poreznoj upravi dostaviti obrazac JOPPD na kojemu iskazuje podatke o državi izvora i vrsti primitka, a ako je riječ o primitku za koji obračunava i plaća doprinose odnosno predujam poreza na dohodak i prireza, tada i svote obračunanih doprinosa i poreza.

27. travanj 2024 23:05