Poslovna scena
StoryEditor

Pivovarna Laško prodala Radensku za 52 milijuna eura

19. Prosinac 2014.

Slovenska grupacija za proizvodnju piva i mineralnih voda Pivovarna Laško (PL) potpisala je u petak kupoprodajni ugovor kojim je svoj 75,31 postotni udjel u Radenskoj prodala za 52 milijuna eura, potvrdila je PL na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Ugovorna cijena iznosi 13,59 eura za dionicu, a novi su vlasnici Radenske češka tvrtka Kofola i slovenska tvrtka P&P u vlasništvu obitelji Polič. Ugovorom se predviđa da će se njegove odredbe, uključujući i transakciju novca, izvršiti u roku tri mjeseca.

Pivovarna Laško (PL) navela je u priopćenju da prodajom Radenske nastavlja ispunjavati obveze prema bankama-vjerovnicima o dezinvestiranju, odnosno prodaji imovine, radi vraćanja dijela duga.

Najveći dio sredstava iz kupoprodajnog ugovora bit će uplaćen Radenskoj, od koje je Pivovarna Laško uzela velike kredite, u vrijeme dok ju je vodio Boško Šrot, nekadašnji direktor osuđen zbog divlje privatizacije i gospodarskog kriminala.

Na međunarodnom natječaju za prodaju Radenske najpovoljniju ponudu dali su Kofola i P&P, udruženi u konzorcij, a u vlasničkoj strukturi Radenske sudjeluju u razmjeru 60:40 posto. U ime konzorcija ugovor je potpisao Janis Samaras, direktor Kofole, jedne od najjačih kompanija za proizvodnju i prodaju bezalkoholnih pića u srednjoj Europi.

05. listopad 2022 14:40