Poslovna scena
StoryEditor

Plodine ove godine namjeravaju smanjiti neto dug za 30 milijuna eura

25. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Plodine su danas izdale drugu tranšu kunskih korporativnih obveznica s rokom dospijeća 10. srpnja 2015. čime je ukupni nominalni iznos izdanja navedenih obveznica povećan na 62,17 milijuna kuna.

Obveznice (PLOR-O-157A) imaju fiksnu godišnju kamatnu stopu od 9 posto, a glavnica obveznica isplatit će se odjednom i to na datum dospijeća. Kako su priopćili iz tog trgovačkog lanca, strukturu ulagatelja u obveznice na primarnom tržištu čine osiguravajuća društva sa 35,4 posto, mirovinski fondovi sa 17,6 posto, investicijski fondovi sa 14,8 posto i ostali sa 0,7 posto.

Sredstva prikupljena izdanjem obveznica iskoristit će se za djelomično prijevremeno refinanciranje obveza po ranije izdanim obveznicama koje dospijevaju 4. ožujka ove godine.- Plodine nastavljaju svoju strategiju razduživanja, koja je započeta 2012. kada smo smanjili ukupan neto dug za 30 milijuna kuna te planiramo i tijekom 2013. neto dugsmanjiti za dodatnih 25 do 30 milijuna eura. Sukladno navedenoj strategiji i iznos obveznica u optjecaju smanjen je za oko 38 posto - izjavio je Mile Ćurković, predsjednik Uprave Plodina.

Dodaju kako je razduživanje logična posljedica usporavanja dinamike otvaranja novih prodajnih objekata tako da planiraju tijekom ove godine otvoriti samo dva nova objekta i to u Slavonskom Brodu (City Colloseum) te u Krku, a ovu godinu završiti sa 73 supermarketa i hipermarketa te poslovnim prihodima od 3,4 milijarde kuna uz 10 postotnu EBITDA maržu.

Obveznice su bile ponuđene pravnim i fizičkim osobama koje su uplatile iznos od najmanje 50 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na datum izdanja, po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu, te su Plodine koristile iznimku od obveze objavljivanja prospekta kod javne ponude.

25. travanj 2024 13:23