Poslovna scena
StoryEditor

Portfelji bogataša - Velika četvorka vodi investicije od milijardu kuna

02. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Tragičnom smrću Marijana Palića, vlasnika Auctora, i Christiana Panjola Tuflije, vlasnika Prosperus Investa, s investicijske scene nestala su dva pionira tržišta kapitala u Hrvatskoj. Bili su to ljudi koji su udarili temelje Zagrebačke burze, brokeraja i trgovine dionicama za mase, preuzimanja i spajanja te investicijskih fondova.

Auctor je jedna od najvećih i najuspješnijih investicijskih kuća u zemlji, a njegovi fondovski menadžeri vode portfelje bogatih poslovnjaka poput Nikice Gabrića ili Plinija Cuccurina. Auctor je među prvima na tržištu ponudio poslove vođenja portfelja u obliku u kojem oni postoje danas - ulaganje svakoga klijenta postaje mini-fond, a odluke o ulaganju donose se nakon pažljivih i iscrpnih analiza klijenta i njegovih preferencija. Upravo su Gabrić i Cuccurin naglašavali da su bili bliski s Palićem, koji je vodio njihova ulaganja i kao prijatelj, pa se sad logično postavlja i pitanje o perspektivi Auctora.

Osim Auctora lavovske udjele na tom tržištu vrijednom nešto više od milijardu kuna drže Intercapital, ZB Invest i Erste Asset Management. Oni su hrvatska velika četvorka u vođenju portfelja za bogataše. Vođenje portfelja za individualne klijente uvelike se razlikuje od vođenja investicijskog fonda, čija je dugoročna strategija i ulagačka politika zacrtana prospektom. Zato su financijski stručnjaci koji vode individualne portfelje izrazito samozatajni. Cijeli posao obavijen je velom misterije, kao što i priliči svotama kojima barataju. A i klijenti traže diskreciju. Zato se pojedinosti o tom biznisu mogu saznati, ali samo načelno, i neslužbenim kanalima.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju vođenje portfelja za imućne klijente dobilo je potreban vjetar u leđa. Zbog liberalizacije vrsta ulaganja i ukidanja starih regulatornih prepreka tu industriju čeka renesansa, tvrdi nam dobro upućeni izvor. Ako je vjerovati singapurskoj agenciji Wealth-X, u Hrvatskoj je čak 280 multimilijunaša, od kojih svaki posjeduje imovinu od najmanje 30 milijuna dolara. Stoga ne čudi da potražnja za privatnim bankarima i fondovskim menadžerima raste.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera.

28. travanj 2024 07:57