Poslovna scena
StoryEditor

Predstavljeni poduzetnički projekti koji otvaraju 827 radnih mjesta

21. Lipanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Temeljem novog  Zakona o poticanju ulaganja koji je na snazi od listopada 2015. i Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja (NN 111/12, 28/13) zaprimljeno je ukupno 408 prijava za korištenje potpore malih i srednjih poduzetnika. Od toga su 22 prijave odbijene, 11 ih je proslijeđeno u Ministarstvo gospodarstva sukladno nadležnosti, a od zahtjeva je odustala ukupno 43 poduzetnika.

- Planirana visina ulaganja 332 prijavljena investicijska projekta, među kojim su odobreni projekti  i projekti u obradi, iznosi 13.931.487.827 kuna, uz planirano otvaranje 8 800 novih radnih mjesta – istaknuo je pomoćnik ministra poduzetništva Mario Antonić prilikom predstavljanja projekata, napomenuvši da su njihove analize pokazale kako se na svaku odobrenu kunu, generira više od 3,3 kune.

Vezano za korištenja poticajnih mjera u 2016. temeljem starog Zakona o poticanju ulaganja i Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, mali i srednji poduzetnici  koristili su bespovratne novčane potpore u 2016. u ukupnom iznosu od 8.818.044 kuna.

Predstavljene su i neki od projekata koji su ostvarili status korisnika potpore, među kojima su projekti tvrtki Span, Toner, Muraplast, Suntec, ZMH Horvat, Simplex i dr., koje ulažu u gradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta, itd. te je dodijeljeno 11 potvrda o statusu korisnika potpora koje će pomoći otvaranju 827 radnih mjesta.

- Hvala na vašoj ustrajnosti i naporima da ostvarite svoje projekte. U našem ministarstvu imate potporu jer smo od njega uspjeli napraviti servis koji treba biti usluga vama. Olakšali smo pristup sredstvima EU, pokrenuli natječaje s pojednostavljenim procedurama, skratili smo procedure sa šest na tri koraka, pojednostavili dokumentaciju. Realni sektor generira rast BDP-a, a vi ste ključ uspjeha rasta – poručio je poduzetnicima pomoćnik ministra poduzetništva Mario Turalija, najavivši da pripremaju još puno toga, kao i da rade na olakšanoj dostupnosti financijskih sredstava.

19. travanj 2024 11:03