Poslovna scena
StoryEditor

RWE i GEN-I preoteli HEP-u samo 4,75 posto kupaca

22. Lipanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Godinu dana od snažnijeg iskoraka na hrvatsko tržište opskrbe električnom energijom RWE energija zauzela je oko četiri posto ukupnog tržišta, a udio GEN-I-ja Zagreb skočio je na gotovo šest posto.

Drugim riječima, godinu dana od jačeg ulaska alternativnih opskrbljivača u segment kućanstava i malih poduzetnika i šest godina od liberalizacije tržišta električne energije tržišni udio HEP Opskrbe tek se mrvicu smanjio - od 2008. do danas samo je 4,75 posto kupaca promijenilo opskrbljivača. Ukupno, HEP Opskrba danas opskrbljuje 33.787 kupaca u segmentu poduzetništva i 15 tisuća kupaca u segmentu kućanstava manje.

Ipak, ‘alternativci’ nisu nezadovoljni. U RWE energiji na čelu s predsjednikom Uprave Zoranom Milišom kažu da su ostvarili više od planiranog, a u idućem razdoblju planiraju povećavati udio te u iduće dvije godine zauzeti oko 10 posto tržišta. Ove godine plinom namjeravaju opskrbljavati i poslovne subjekte.

No pred alternativnim opskrbljivačima i dalje stoji niz otvorenih pitanja i izazova, na što je podsjetio predsjednik Uprave Grupe GEN-I Robert Golob na nedavnom obilježavanju godišnjice njihovog poslovanja. Kada su u pitanju kućanstva i mali poduzetnici, istaknuo je, najveći je izazov pitanje jedinstvenog računa, a tu su i netransparentni troškovi energije uravnoteženja te prisila svih opskrbljivača da kupuju električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora od HROTE-a po netržišnim uvjetima. Sve te nejasnoće, naglasio je, odražavaju se u višim troškovima električne energije za potrošače.

Kakva je njihova budućnost zbroje li se svi izazovi, teško je prognozirati. Srednjoročno gledano, napominju u HEP-u, na burzama će cijene električne energije i dalje rasti, prostor za trgovanje smanjivat će se i na tržištu će stabilno poslovati samo tvrtke koje imaju vlastitu proizvodnju energije.

29. travanj 2024 02:36