Poslovna scena
StoryEditor

Tvrtke za 10 kuna - alat za mlade ljude koji žele u poduzetništvo

17. Listopad 2012.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas kako je osnivanje tzv. jednostavnih tvrtki za 10 kuna ‘alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu‘, naglasivši kako je riječ o jeftinijem i jednostavnijem načinu osnivanja tvrtke.

Sutra na snagu stupaju izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima se omogućava osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (jednostavni d.o.o.) s temeljnim kapitalom od 10 kuna i znatno nižim osnivačkim troškovima, a Miljenić je novinarima nakon današnje sjednice Vlade rekao kako ‘to nije samo jeftiniji, nego i jednostavniji način osnivanja tvrtke, jer osnivanje ‘ide‘ u roku od 24 sata, elektronskim putem‘.

- To je alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu, za ljude koji eventualno sada rade ‘na crno‘ ili ‘na sivo‘ da legaliziraju svoj posao i novi način osnivanja trgovačkih društava (društva s ograničenom odgovornošću) - rekao je Miljenić naglasivši kako nije riječ samo o tome da je za osnivanje tvrtke potrebno tek 10 kuna temeljnog kapitala, već je višestruko jeftiniji i trošak osnivanja tvrtke.

Zakonskim su izmjenama za osnivanje jednostavnih društava ukinute javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjene sa 400 na 60 kuna, odnosno trošak registriranja takvog društva je sa sadašnjih 3 do 4 tisuće kuna smanjen na manje od 1000 kuna.- Poslovanje je rizik, a ovo je jedan alat da se ljudima omogući da se na povoljniji način nađu na tržištu - rekao je Miljenić dodavši da će efekti ovisiti o interesu ljudi.Miljenić nema procjenu koliko bi nezaposlenih moglo ući u takav posao. To ovisi o tržištu. Koliko bude poduzetničkog duha, toliko će društava i biti, zaključio je.

27. travanj 2024 12:26