Poslovna scena
StoryEditor

U 10 godina tvrtka Caper ostvarila pet milijardi kuna transakcija

27. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Kroz članstvo u M&A International Caper je otvorio nove perspektive svojim klijentima – onima koji žele širiti svoje poslovanje dostupne su mete iz cijeloga svijeta, a klijentima koji odluče potražiti kupca za svoje poslovanje olakšan je pristup kvalitetnim strateškim i financijskim investitorima

U proteklih 10 godina poslovno okruženje se značajno promijenilo. Među rijetkim konstantama u svijetu businessa bio je kontinuirani pritisak za stalnim promjenama. Tržište bez barijera i zaštita ujedno je svima i opasnost i prilika, a u svakome slučaju veliki izazov za sve sudionike. Hrvatski poduzetnici su u zadnjem desetljeću okusili i dobro i loše: godine rasta i snažne padove početkom krize, buđenje nade s ulaskom u članstvo EU i potom razočaranja, stečajeve i predstečajne nagodbe te na kraju sramežljive znakove oporavka. U takvim uvjetima uspjeli su oni koji su bili spremni na stalne prilagodbe promjenama i donošenje hrabrih odluka.

Caper d.o.o. osnovan je prije točno 10 godina, kao jedna od prvih privatnih „boutique“ savjetničkih kuća, specijaliziranih za projekte akvizicija i spajanja. Fokus na kvalitetu usluga definirao je Caperov poslovni model koji počiva na ugovaranju manjeg broja poslova, kako bi posvećenost projektima i klijentima bila potpuna. Vrijednost transakcija koje je Caper realizirao u 10 godina od osnutka iznosi oko 5 milijardi kuna, a ostvarene su u prosjeku s 5 klijenata/projekata godišnje. Odabir manjega broja projekata omogućio je optimalno korištenje resursa i maksimalnu posvećenost svakome klijentu, odnosno projektu. U dvije trećine projekata Caper je bio angažiran kao savjetnik prodavatelja poduzeća ili poslovanja, a u jednoj trećini projekata kao savjetnik kupca. Blizu 20% prihoda Caper je ostvario izvozom svojih usluga, kao savjetnik inozemnih investitora.

Veliko iskustvo članova Caperovog tima i konstantna nadogradnja znanja bili su osnovne poluge uspjeha u proteklih 10 godina. Međutim, primjeri iz poslovnog svijeta uče nas da snage i alati koji su nas doveli do uspjeha u jednoj razvojnoj fazi, ne jamče uspjeh i u sljedećoj, već su potrebne promjene, unapređenja, ulaganja u nove tehnolgije i znanja. Zbog toga je Caper za svoje drugo desetljeće odlučio unaprijediti svoj poslovni model i ponuditi dodatnu kvalitetu svojim klijentima. Krajem 2014. godine Caper je, kao jedina hrvatska firma, primljen u M&A International, najprestižniju svjetsku organizaciju savjetnika u projektima spajanja i akvizicija koja posluje u preko 40 zemalja svijeta.

Caper je član M&A International

Jedinstveni model suradnje, edukacije, međusobnog dijeljenja znanja i uključivanja sektorskih eksperata iz svih industrija, čine M&A International globalno najuspješnijom organizacijom u tzv. mid market segmentu. U proteklih 5 godina M&A International je zaključio 1.400 transakcija ukupne vrijednosti preko 75 milijardi dolara. Kroz članstvo u M&A International Caper je otvorio  nove perspektive svojim klijentima. Onima koji žele širiti svoje poslovanje dostupne su mete iz cijeloga svijeta, a onim klijentima koji odluče potražiti kupca za svoje poslovanje olakšan je pristup kvalitetnim strateškim i financijskim investitorima. U tim projektima klijente će voditi zajednički savjetnički timovi Capera i naših partnerskih firmi sačinjenih od vrhunskih stručnjaka u raznim industrijama, i odličnih poznavatelja lokalnih tržišta.

29. travanj 2024 14:02