Poslovna scena
StoryEditor

Valamar u 13 godina uložio 2,6 milijardi kuna u hrvatski turizam

09. Lipanj 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Valamar, vodeća hrvatska turistička tvrtka, predstavila je danas na Danu investitora u porečkoj Vili Polesini odlične rezultate svoga poslovanja. U proteklih 13 godina investirala je ukupno 2,6 milijarde kuna, što kompaniju čini jednim od većih investitora u hrvatski turizam. Zadnjih godina napravljen je strateški iskorak, tako da danas imaju 41 posto kapaciteta na razini od 4 i 5 zvjezdica.

Valmar je najveći poslodavac s 4 100 djeatnika u Poreču, Rapcu, Krku i Dubrovniku, godišnje u svojim hotelima i kampovima ugosti 800.000 gostiju, te upravja s 10 posto kategoriziranog smještaja u 25 hotela i ljetovališta, 13 kamping ljetovališta s ukupnim kapacitetom od 48 000 gostiju. Za Valamar rivijeru prošla, 2015. godina je bila godina ubrzanog i uspješnog rasta, a ostvareni su prihodi od 1,29 milijardi kuna, što je rast od 19 posto, a operativna dobit iznosi 423 milijuna kuna, uz rast od čak 49 posto u odnosu na 2014. Tada je u Dubrovniku otvoren prvi Valamarov hotel s pet zvjezdica, Dubrovnik President, a na početku 2015. predstavljena je najveća investicija u Valamar isabella Island Resort, vrijedna gotovo 300 milijuna eura.

U ovoj, 2016. godini, ukupna ulaganja su 262 milijuna kuna, a najveće investicije su u kamping resort Krk i kamp Lanterna u Poreču. Fenomenalni kampovi, uređeni na visokom nivou, s najnovijim smještajnim objektima, posebno namijenjenima obiteljima. Kamp Lanterna ima 730 000 noćenja u prošloj godini. Valamarov kamp na Krku ima čak pet zvjezdica i zadovoljava najviše standarde, a izvrsno je uklopljen u prirodno okruženje otoka. Predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin istaknuo je kako im je podizanje kvalitete portfelja, te akvizicije i starteške inicijative, glavni cilj za daljnji razvoj.

- Vjerujemo u rast hrvatskog turizma, posebno u segmentu hotela, kampova i ljetovališta više kvalitete koji ciljaju na goste više platežne moći. Do 2020. godine vizija Valamara je biti predvodnik u razvoju turizma, te stvoriti skladan odnos hoteljerstva i turističke destinacije – rekao je danas Kukurin.

Startegija razvoja Valamar rivijere predviđa ulaganja od 1,5 do 2 milijarde kuna u nadolazećem razdoblju. Cilj je ostvarivanje 50 posto prihoda direktno od bookinga i 30 posto udjela gostiju povratnika, te produljenje sezone.

Svojim prvim danom investitora Valamar ističe da je  kao vodeća turistička dionica s preko 21 000 dioničara, četvrtu godinu za redom  proglašena dionicom godine. Potencijal Valamara prepoznao je i Phillip Iveson iz TUI-ja, te istaknuo da planiraju dovesti u slijedeće tri godine u Family Life Resort čak 80 000 gostiju.

29. travanj 2024 09:24