Poslovna scena
StoryEditor

Vodič za investitore - zlatni teren za ulagačke projekte

24. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Svaka druga kuna koju zarade svi poduzetnici i trgovačka društva u Hrvatskoj zarađena je u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu.

Županija poznata i kao zagrebački prsten okosnica je hrvatske trgovine i industrije te jedan od najvećih pokretača izvoza, ulaganja i zapošljavanja. Sinergija Županije i glavnoga grada nije zaslužna samo za pedeset posto svih prihoda poduzetnika u zemlji nego i za 45 posto ukupne zaposlenosti, šezdeset posto svih ulaganja te 38 posto ukupnoga hrvatskog izvoza. U pedeset najvećih tvrtki u Županiji zaposleno je čak 13.265 ljudi. Te su tvrtke lani zapošljavale 373 osobe više nego 2012., što je gotovo tropostotni rast. Istih pedeset tvrtki lani je ostvarilo promet od 18,8 milijardi kuna, što je 23-postotni rast u odnosu na godinu prije.

Dojmljive brojke U ukupnom broju poduzetnika Zagrebačke županije, strukturno prema djelatnostima, čak 33,2 posto njih bavi se trgovinom na veliko i malo; 18,2 posto u prerađivačkoj je industriji, 12,1 posto u građevinarstvu, 11,5 posto u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, a 4,8 su posto prijevoznici. Kad je riječ o zaposlenosti, 34,1 posto županijskih stanovnika radi u prerađivačkoj industriji, 32 posto u trgovini i desetak posto u građevinarstvu. Gospodarstvo u Zagrebačkoj županiji oduvijek funkcionira malo bolje u odnosu na hrvatski prosjek. U ovom trenutku u Županiji se radi na tri najveća ulaganja u zemlji: gradnji trgovačkog centra Ikea u Rugvici, Plivina novog pogona u Savskome Marofu te novog terminala Zračne Luke Zagreb. Najdojmljivija je pak statistika o neto dobiti od 410 milijuna kuna. Riječ je o velikome gospodarskom preokretu jer su iste tvrtke godinu prije knjižile gubitak od 102 milijuna kuna.

Najveći prihodi Čak jedanaest od pedeset najvećih tvrtki ima sjedište u Svetoj Nedelji, slijede Velika Gorica i Stupnik sa sedam te Samobor sa šest tvrtki. Četiri tvrtke sa sjedištem u Županiji lani su ostvarile prihod veći od milijardu kuna. Najveća tvrtka Zagrebačke županije prema Liderovu popisu tisuću najuspješnih poduzetnika prema djelatnostima jest Lidl Hrvatska s godišnjim prometom od tri milijarde kuna. Taj je maloprodajni lanac protekle godine povećao promet za četrnaest posto te je poslovao uz bruto dobit od osam milijuna kuna. Valja spomenuti da na uvoznoj strani vanjsko-trgovinske bilance Lidl sudjeluje s 1,2 milijarde kuna.PIK Vrbovec druga je najveća tvrtka i najveći privatni poslodavac u Županiji. Prema službenim statistikama, zapošljava 1600 ljudi. Ta je tvrtka lani ostvarila prihod od dvije milijarde kuna i dobit od 65 milijuna kuna. Gleda li se samo kriterij bruto dobiti, PIK Vrbovec najuspješnija je tvrtka u Županiji, a s najvećim gubitkom od čak 400 milijuna kuna posluje Zračna luka Zagreb. Drugo i treće mjesto s godišnjim prometom od milijardu i pol kuna drže velikogorički Porsche Croatia (bivši PZ Auto) i Medical Intertrade iz Svete Nedelje. Na petome mjestu nauspješnijih poduzeća u Županiji našla se Hrvatska kontrola zračne plovidbe, koja je ostvarila promet od 642 milijuna kuna, od kojih čak 587 milijuna kuna otpada na izvoz. 

Donosimo deset najvećih kompanija u Zagrebačkoj županiji prema ostvarenim prihodima u 2013.

1. LIDL HRVATSKA, Velika Gorica................................................3 mlrd. kn (+14.16%)*2. PIK VRBOVEC - MESNA INDUSTRIJA, Vrbovec.......................1,98 mlrd. kn (+6.20%)3. MEDICAL INTERTRADE, Sveta Nedelja....................................1,51 mlrd. kn ( -1.86%)4. PORSCHE CROATIA (ex P. Z. AUTO), Velika Gorica.................1,46 mlrd. kn (+4.93%)5. HRVATSKA KONTROLA ZRAČNE PLOVIDBE, Velika Gorica...642 mil. kn (+7.98%)6. AUTOZUBAK, Velika Gorica......................................................641 mil. kn ( -3.31%)7. STROJOPROMET - ZAGREB, Brdovec – Šenkovec...................559 mil. kn ( -1.30%)8. E PLUS, Stupnik - Gornji Stupnik...............................................434 mil. kn (+10.58%)9. RADIN GRAFIKA, Sveta Nedelja...............................................428 mil. kn ( -4.12%)10. DIV, Samobor............................................................................426 mil. kn (+14.80%)

*Promjena prihoda u odnosu na 2012.

21. travanj 2024 10:30