Poslovna scena
StoryEditor

Zakon za piromane: Zapali šumu pa je prenamjeni!

19. Rujan 2012.

Prođe li prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu tada bi se popisu piromana koji sačinjavaju psihički nestabilne i iskompleksirane osobe mogli naći i vlasnici zemljišta koji će zapaliti šumu kako bi došli do atraktivne građevinske lokacije.

Upućeni stručnjaci za novi broj poslovnog tjednika Lidera upozorili su na potencijalnu opasnost koja se krije u članku 3. Nacrta prijedloga, ali i 75. i 76. koji skriveno potiču piromane. Prema članku 3. stavku 2., u kojima se definira što je poljoprivredno zemljište stoji da se šumsko zemljište koje nije obraslo višegodišnjim gospodarski opravdanim šumskim kulturama smatra poljoprivrednim zemljištem u što se ubrajaju i opožarena područja.

Usvoji li se spomenuti Zakon, dio opožarenog zemljišta u tren će postati poljoprivredno. Tako će se izbjeći uobičajene procedure prenamjene te će se u konačnici to poljoprivredno lakše prenamijeniti u građevinsko zemljište. Naime, Zakon nigdje to ne zabranjuje. To je samo jedna implikacija Nacrta prijedloga dok stručnjaci za Lider naglašavaju još neke koje otvaraju prostor za buduću korupciju i kriminalne radnje.

24. travanj 2024 15:53