Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagači se suzdržali od većih transakcija

23. Studeni 2012.

Ulagači na europskim tržištima dionica suzdržali su se u petak od većih transakcija s obzirom na skraćeni radni dan u SAD-u zbog praznika i očekivanje odluke o isplati zamrznute pomoći Grčkoj.

Londonski FTSE porastao je 0,09 posto na 5.796 boda, frankfurtski DAX za 0,07 posto na 7.249 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,01 posto i iznosio je 3.497 bodova. Trgovina je danas bila relativno slaba zbog skraćenog radnog dana u Sjedinjenim Državama nakon Dana zahvalnosti.

-S obzirom na trenutno slab obujam trgovine i činjenicu da SAD danas radi skraćeno ne očekujem značaniji rast tržišta dionica do kraja dana-, tumači Brenda Kelly iz IG-a. Ni neočekivano poboljšanje njemačke poslovne klime u studenom nakon šest mjeseci pogoršanja nije značajnije podiglo burzovne indekse, iako su tržišta poskočila uoči objave izvješća njemačkog instituta Ifo.

Čeka se i odluka međunarodnih zajmodavaca o isplati zamrznute pomoći Grčkoj u ponedjeljak, kada je zakazan još jedan sastanak ministara financija eurozone i čelnice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U petak je visoki dužnosnik grčke vlade izjavio da su međunarodni zajmodavci postigli dogovor o novim mjerama za daljnje smanjenje grčkog duga, ali da još treba osigurati dodatnih 10 milijardi eura kako bi se dobilo odobrenje MMF-a.

Među rijetkim vijestima o kompanijama isticalo se izvješće njemačkih medija da će njemačka vlada od Pariza kupiti tri posto udjela u europskom zrakoplovnom koncernu EADS-u. To bi značilo da će Njemačka od Daimlera, vlasnika 22,5 posto udjela u EADS-u, kupiti samo 1,5 posto udjela, manje nego što se očekivalo. Nakon objave tog izvješća dionica EADS-a oslabila je 1,5 posto.

-U tom će slučaj Daimler morati prodati dionice na tržištu, što pritišće njihovu cijenu jer je riječ o velikom paketu-, tumači jedan trgovac. Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,56 posto na 9.366 bodova.

27. travanj 2024 16:56