Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Hoće li prehrambeni sektor opravdati svoj jučerašnji rast?

04. Prosinac 2012.

Na početku današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi očekuje se stagnacija Crobexa jer nema važnijih korporativnih vijesti, dok bi kasnije tijekom dana investitorima smjernice mogla dati objava podatka o prometu u maloprodaji.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je porastao 0,76 posto, na 1.773 boda, a Crobex10 0,67 posto, na 996 bodova. Redovni promet dosegnuo je 10,16 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najveći rast cijene među najlikivnijim izdanjima ostvarila je povlaštena dionica Adrisa, i to za 2,6 posto, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle poskupjela 1,8 posto. Dionica HT-a, pak, oslabila je treći dan zaredom, spustivši se jučer 0,13 posto.

Dobitnici dana bili sektora maloprodaje i prehrambenog sektora, pa je tako cijena dionice Konzuma porasla 5,71 posto, Atlantic grupe 4,34 posto i Podravke 1,96 posto. Najveće gubitke zabilježila je dionica Petrokemije, čija se cijena spustila 5,99 posto.

- Zasad nema novih korporativnih vijesti, pa očekujem mirno trgovanje, uz stagnaciju Crobexa i niski promet. Nove smjernice investitorima bi mogao dati podatak o prometu na malo - kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje osmi mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5,4 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,5 do 6,5 posto.Bio bi to već osmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, pa je u kolovozu iznosio 3,2 posto. No, u rujnu je pad ponovno ubrzan, na 6 posto. Ni s inozemnih burzi ne stižu poticajne vijesti. Nakon tri dana rasta, potaknutog nadom da će političari u Washingtonu naći rješenje kako bi se izbjegla ‘fiskalna litica‘, jučer su cijene dionica na Wall Streetu pale. Investitore su razočarali podaci o američkoj industrijskoj aktivnosti. ISM indeksa Instituta za menadžere nabave u studenome je oslabio s 51,7 na 49,5 bodova, najnižu razinu u više od tri godineDow Jones indeks oslabio je 0,46 posto, na 12.965 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.409 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 3.002 boda. Jutros su i na azijskim burzama cijene dionica zbog toga pale. - I na europskim burzama danas bi indeksi mogli oslabiti uslijed loših pokazatelja iz SAD-a. Investitori su na oprezu i zato što još ne vide napredak u pregovorima oko američkog proračuna za iduću godinu - zaključuje Franin.

05. svibanj 2024 23:40