Aktualno
StoryEditor

U hrvatskim lukama raste broj brodova i putnika, pada promet robe

29. Studeni 2016.

Hrvatske morske luke u prvih devet mjeseci ove godine, s 271,5 tisuća prispjelih brodova i 27 milijuna putnika, ostvarile su rast od 6 odnosno 9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su sa 13,3 milijuna tone robe u minusu od 9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. (DZS).

Slični su trendovi u morskim lukama bili i u ovogodišnjem rujnu, kada je u te luke prispjelo 11 posto više brodova nego u istom mjesecu prošle godine ili njih 39 tisuća, dok je s nešto više od 3,7 milijuna putnika ostvaren porast od 14 posto. Promet robe je, pak,u rujnu u morskim lukama zabilježio pad od 35 posto u odnosu na lanjski rujan, s 1,1 milijun tona robe.

Podaci DZS-a za promet robe u izabranim morskim lukama, a koje su u zadnje tri godine ostvarile oko milijun tona prometa robe, pokazuju da je u rujnu ove godine jedino luka Split zabilježila porast teretnog prometa, od 3,6 posto, na 169,4 tisuća tona robe. Ostale četiri luke - Omišalj, Bakar, Ploče i Rijeka - u odnosu na lanjski rujan imale su pad prometa robe, koji se kretao od oko 12 posto u luci Rijeka do oko 56 posto u luci Omišalj.

Porast prometa putnika u većini luka

S obzirom na promet putnika, među morskim lukama koje su u zadnje tri godine ostvarile oko 200 tisuća putnika, najviše je putnika u rujnu ili 556,8 tisuća bilo u Splitu, čime je ta luka u plusu od 9,3 posto u odnosu na lanjski rujan, a sa 421,5 tisuće putnika i porastom od 32 posto, na drugom je mjestu luka Dubrovnik.

Uz Dubrovnik, veliki porast, od 68 posto, u rujnu je imala luka Pula, s 128,1 tisućom putnika, u što je uključen i promet luka Brijuni i Fažana.

Poraste broja putnika u rujnu su imala je većina ostalih luka, i to većinom zbog porasta unutarnjeg prometa putnika, dok je međunarodni promet putnika u većini morskih luka bio u padu u odnosu na lanjski rujan.

19. travanj 2024 00:12