Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o tečaju kune, Vladinim ‘uštedama‘ i strateškim kupcima

29. Kolovoz 2019.

Novi broj Lidera koji zatvara ovaj kolovoz donosi temu o strateškim kupcima. Jesu li svi kupci isto važni i postoje li oni ipak malo važniji ili bitniji od drugih? Što je VIP klijent, odnosno strateški kupac, i koliko znači za poslovanje tvrtke saznala je Kata Pranić.

MAKROEKONOMIJA Tečaj kune na dan ulaska u eurozonu bit će u rasponu od 7,37 do 7,57

Pitanje od milijun eura u posljednje vrijeme glasi – koliki će biti tečaj eura i kune kada u jednome trenutku budemo prihvatili euro kao nacionalnu valutu? Izvoznicima bi odgovaralo da prije toga kuna oslabi i da se za jedan euro dobije osam kuna. Građanima s kunskim kreditima, naprotiv, odgovaralo bi da kuna ojača te da euro vrijedi sedam kuna. No tečaj s kojim će Hrvatska ući u europski tečajni mehanizam ipak će biti utvrđen u granicama povijesnoga kretanja odnosa između dviju valuta. Detalje saznaje Tin Bašić.

AKTUALNO Racionalizacija

Kada je Vlada prošle godine objavila informaciju kako kani ukinuti 54 agencije, zavoda, fonda, trgovačka društva, instituta, zaklade i druge pravne osobe s javnim ovlastima, ključne su riječi bile ‘racionalizacija‘, ‘reforma‘ i ‘uštede‘. Od toga je prošlo godinu dana, a koliko ih je ukinuto, kakve su, i jesu li postignute uštede saznaje Ksenija Puškarić.

INTERVJU Šime Gligora, član Uprave Sirane Gligora

Naš novinar Aleksandar Tešić razgovarao je s Šimom Gligorom, koji je od oca Ivana Gligore preuzeo operativno upravljanje obiteljskom tvrtkom i nastavio utabanim razvojnim smjerom. Tešić kaže da je razgovor mogao trajati satima, dio razgovora vodili su i u kušaoni pa ne čudi izjava s početka ove rečenice. Ipak, osim degustacije razgovarali su i o globalnim uspjesima i lokalnim teškoćama, vrednovanju rada i rentijerskom mentalitetu, previsokim nametima, neefikasnoj državi i mogućim rješenjima.

KOMPANIJA Luka Zadar

Godinu dana je prošlo otkako je Luka Zadar prešla u većinsko vlasništvo kineskog strateškog partnera i od njegove dokapitalizacije kompanije s 44 milijuna kuna, a od najava o ulaganju dodatnih 100 milijuna, nabavi najveće lučke dizalice s ove strane Jadrana i plasmanu kineske robe preko zadarske luke dalje u Europu, nije se dogodilo ništa. Neće se, kako stvari stoje, ni dogoditi, neke od tih najava možda nikad, a neke ne tako skoro. Zašto je tamo tako saznao je Aleksandar Tešić.

POSEBAN PRILOG Obrazovanje i karijere

U posebnom prilogu ‘Obrazovanje i karijere‘ čitajte o tehnologiji koja će demokratizirati obrazovanje, o izjednačavanju javnih i privatnih škola, o budućim zanimanjima i učenju na daljinu. Također, iz prve ruke saznajte kako MBA pomaže u poslovnom životu i koja sve vrata otvara ova ova diploma.

Što još donosi novi broj potražite u digitalnom i u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

27. travanj 2024 06:57