Aktualno
StoryEditor

UNICEF uložio 1,69 milijuna kuna za podršku djeci s teškoćama

17. Siječanj 2018.

S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program "Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama" vrijedan 1,69 milijuna kuna, u sklopu kojeg su 32 ustanove dobile opremu i edukaciju za potpomognutu komunikaciju.

U sklopu programa diljem Hrvatske provedena je sveobuhvatna edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi te 12 udruga.

>>>Ministarstvo za demografiju i UNICEF novim programom protiv siromaštva i nasilja nad djecom

"Komunikacija je nužna kako bismo izrazili svoje potrebe, interese, razmišljanja. Ovom donacijom djeca s autizmom i drugim složenim komunikacijskim teškoćama dobivaju priliku da ostvare svoj puni potencijal. U Centru za autizam i drugim ustanovama koje su dio programa koji se provodi u suradnji s Edukacijskim i rehabilitacijskim fakultetom, sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci koja to inače ne bi mogla da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje", kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica Centra za autizam u Zagrebu Žarka Klopotan.

Navela je da je Centar dobio donaciju informacijske-tehnologijske opreme u vrijednosti 56.000 kuna, od računala, komunikatora, plastifikatora, nešto što je, ističe, dragocjeno u radu i može pomoći da se potiče rani komunikacijski i govorno-jezični razvoj djece s poremećajem iz spektra autizma.

"Danas imamo priliku vidjeti kako se učinkovito mogu povezati različite ustanove i institucije s civilnim društvom i kako kroz učinkovite projekte možemo nadopuniti i poboljšati redovne sustave koje imamo na raspolaganju", kazala je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

>>>UNICEF: Djecu se koristi kao živi štit, ubija, novači, osakaćuje, svijet na to ne smije ‘oguglati’

Istaknula je da je broj djece s izazovima, kao i izazovi koji stoje pred roditeljima i ustanovama u porastu, te ustvrdila da tehnologija tu može pružiti podršku, a na sustavu je da osigura načine kako će se to efektivno napraviti.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju Afshan Khan kazala je da tehnologija koju su osigurali zajedno s partnerima iz privatnog i javnog sektora ima ključnu ulogu u ostvarivanju potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra, te je pozdravila napore koji idu u smjeru da ovakva tehnologija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja.

Načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Tatjana Katkić Stanić naglasila je da je ovo samo još jedan korak u unapređenju različitih usluga i skrbi za djecu.

>>>Hrvatska dobiva prvu banku humanog mlijeka

"Kada govorimo o ovoj kategoriji djece onda je prioritet sustava socijalne skrbi razvoj usluga lokalne zajednice, rane intervencije i jačanje kapaciteta stručnjaka. Cilj je integrirani pristup koji će omogućiti da djelatnici različitih sustava takvim pristupom pružaju što bolju uslugu ne samo djeci nego i roditeljima, članovima obitelji i lokalnoj zajednici da se ta djeca što bolje integriraju u sredinu u kojoj žive", kazala je.

23. travanj 2024 22:57