Aktualno
StoryEditor

Verhofstadt: ‘Rusi, Amerikanci i Turci‘ pokušavaju uništiti EU

22. Studeni 2016.

Guy Verhofstadt, nekoć belgijski premijer, a danas jedan od najistaknutijih europskih liberala, kaže da "prsten autokrata" pokušava uništiti Europsku uniju, navodeći predsjednike Rusije i Turske i njihovog dolazećeg kolegu Donalda Trumpa.

"Mi imamo pregovore o Brexitu, mi imamo prsten autokrata oko EU umjesto prstena prijatelja. Ovo je trenutak da se izgradi prava politička Unija, snažna i učinkovita."

Meni se čini da smo mi sve više i više opkoljeni autokratima. Putinom, Erdoganom.., uz koje me također vrlo zabrinjavaju prva imenovanja gospodina Trumpa - rekao je taj predani europski federalist koji je na užas Britanaca glavni pregovarač Europskog parlamenta oko Brexita.

- Ono što ja vidim danas je da sad Rusi i Amerikanci i Turci.. zajednički rade, više ili manje na europskom tlu, da bi uništili europski model.

Verhofstadt je ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio da "otvoreno financira" populističke i euroskeptične stranke, a turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana da cilja na tursku opoziciju u Europi.

Govoreći u Europskom parlamentu, zastupnik je dvojicu lidera usporedio s novoizabranim američkim predsjednikom, ističući da glavni strateg Trumpa, Steve Bannon, otvara nove redakcije sve popularnijeg desničarskog portala Breitbart News u Francuskoj i Njemačkoj "da bi utjecao na izbore".

Verhofstadt, koji rukovodi grupacijom liberala u Europskom parlamentu, kaže da navedeni predsjednici imaju "zajedničko gledište koje žele dotući (…) ili čak uništiti naš način razmišljanja, naše vrijednosti".

- Mi moramo uzvratiti borbu, ovo je ključan trenutak u povijesti EU - rekao je prema citatu AFP-a.

26. travanj 2024 16:03