Aktualno
StoryEditor

Vetturelli: MAGENTA 1 B2B RUN dokazuje da je, uz malo netradicionalni pristup, nemoguće ipak moguće

09. Travanj 2018.

Ostalo je otprilike mjesec dana do početka prvog ovogodišnjeg MAGENTA 1 B2B RUN događanja čija će se sezona otvoriti 10. svibnja u Splitu. Ususret tome, s inicijatoricom najvećeg poslovnog događanja u Hrvatskoj Dijanom Vetturelli razgovarali smo osvjetskim trendovima koji spajaju trčanje i poslovnu zajednicu, korporativnoj kulturi u hrvatskim kompanijama te o trčanju kao jednom od alata za njezino poboljšanje.

Koji su svjetski trendovi u segmentu upravljanja ljudskim resursima i uklapa li se MAGENTA 1 B2B RUN u globalnu viziju?

Digitalna transformacija pokrenula je niz promjena u funkcioniranju kompanija, a time i očekivanja CEO-a nad Odjelima upravljanja ljudskim resursima. Prema istraživanjima 70% zaposlenika ističe kako su nemotivirani, no tradicionalno postavljeni Odjeli ljudskih resursa teško pronalaze rješenja koja će im pomoći u prevladavanju tih izazova. Stoga, primjećujemo kako Uprave vodećih svjetskih korporacija redefiniraju ulogu ljudskih resursa i traže saveznike u postizanju poslovnih ciljeva.

Prema istraživanjima 70% zaposlenika ističe kako su nemotivirani.

IT odjeli i Chief Innovation Officeri ne mogu funkcionirati bez komunikacije, jer su i najbolja tehnološka rješenja rezultat inovativnih procesa izgrađeni upravo na komunikaciji. Stoga, bez obzira za koju se strategiju ljudski resursi odlučili ključ u njihovoj provedbi je komunikacija kako na vertikali tako i na horizontali, a upravo u tom dijelu MAGENTA 1 B2B RUN najbolje demonstrira kako izgleda uspješna komunikacija na svim razinama.

>>>Istraživanje HT-a: MAGENTA 1 B2B RUN povećava produktivnost na poslu i jača vezu s kompanijom

Kakav je utjecaj MAGENTA 1 B2B RUN-a na hrvatske trendove upravljanja ljudskim resursima?

Iz razgovora s kompanijama, u prve dvije godine od pokretanja B2B-a, bilo je jasno kako su tvrtke događaj povezivale s ravnotežom poslovnog i privatnog života (work-life balance) ne sagledavajući snagu u pogledu stvaranja novih obrazaca među odjelne komunikacije, rušenja silosa i umrežavanje zaposlenika uz neku izvan poslovnu temu. Primijetili smo kako ne postoji jasno definirana podjela odgovornosti u pogledu tema vezanih uz definiranje i uvođenje željene korporativne kulture.

Odjeli korporativnih komunikacija i ljudskih resursa nerijetko su igrali ping-pong ne bi li temu B2B-a uključujući komunikaciju i budžetiranje prebacili na one druge. No, tu su ih kapetani timova znali doskočiti, preuzeti inicijativu, iskomunicirati, motivirati svoje kolege i s gotovim prijedlogom doći pred upravu. Nije li to ono što si svaki poslodavac želi – motivirane i poduzetne zaposlenike? Ako istraživanja kažu da je 70% zaposlenika nemotivirano, a lideri i HR se osjećaju bespomoćnima, B2B dokazuje kako je – uz malo netradicionalni pristup - nemoguće ipak moguće.

Kako ovo poslovno događanje može doprinijeti povećanju produktivnosti na poslu?

Ovdje valja naglasiti kako B2B utječe na dvije dimenzije – jedna u kojoj nam je u fokusu pojedinac i jedna u kojoj pričamo o snazi organizacije. Naime, trčanje je najbolja vježba za pospješenje funkcija mozga, kako za pamćenje i učenje, tako i za fokusiranje i koncentraciju  što direktno utječe na produktivnost i zadovoljstvo pojedinaca te na sprečavanje i odgađanje različitih oboljenja. S druge strane pak, kako sam već u prethodnom pitanju spomenula, B2B potiče komunikaciju i međusobno povezivanje, a biti zadovoljan i otvoren za komunikaciju s kolegama osnova su za pokretanje kreativnih procesa i iznalaženje novih rješenja.

Na koji način trčanje može biti jedan od uspješnih alata za poboljšanje korporativne kulture?

Osnovno je pitanje kakvu korporativnu kulturu imamo i kakvu želimo. Vanjski svijet se brže mijenja od internog (korporativnog) u kojem se bitke još uvijek vode s alatima iz prošlosti. U našim radionicama vrlo često vidimo kako se mišljenje Uprave o njihovoj korporativnoj kulturi uopće ne podudara s viđenjem zaposlenika i stvarnim stanjem u kompaniji, no usprkos tomu „poduzetnički duh“ postao je mantra brojnih kompanija.

Projekt je u biti platforma preko koje kompanije mogu demonstrirati svoju internu i eksternu snagu, vrijednosti koje njeguju i korporativnu kulturu koju žive.

Menadžeri priželjkuju članove tima koji po uzoru na silikonsku dolinu donose kreativnost, inovativnost i poduzetnost, no nisu spremni na kulturu koja poštuje i prihvaća neuspjeh. Trčanje kao takvo osnažuje pojedince u sitnim bitkama za svoje stavove – kakvi god bili. Naime, osobe koje se pripremaju za neku utrku, prolaze različite etape treninga, a svaki odrađeni trening označava postizanje manjih etapnih ciljeva koji osnažuju i vraćaju vjeru u svoje sposobnosti i mogućnost da postignemo i više ciljeve.

>>>Dijana Vetturelli: ‘MAGENTA 1 B2B RUN jedan je od načina da pokrenete svoje zaposlenike’

Koliko su kompanije zainteresirane za sudjelovanje na ovakvoj vrsti događanja?

Zanimljivo pitanje, jer mi u Hrvatskoj nisu poznati slični događaji. Vidjela sam nekoliko inicijativa koje su proizašle iz sportskih krugova, no dok god ne sagledaju događaj kroz korporativne naočale svakako će ostati na neznatnoj razini. Što se B2B-a tiče, brojke najbolje odgovaraju na vaše pitanje: s 1041 prijavljenih sudionika u 2015., do 6.513 sudionika u 2017. s ogromnim listama čekanja – te najave prema kojima će se ove godine okupiti skoro 9.000 zaposlenika – govore dovoljno o interesu. Ono što me posebno veseli je činjenica da su kompanije ove godine odlučile putovati po cijeloj Hrvatskoj što pokazuju prve prijave koje smo primili već u studenom prošle godine.

Što je kompanijama najveći motiv da se priključe sa svojim timovima?

Ima različitih motiva, što govori i puno o pojedinačnim korporativnim kulturama. Imamo tvrtke kojima je osnovni motiv biti na pobjedničkom postolju pa unutar tvrtke imaju kvalifikacije za sudjelovanje na MAGENTA 1 B2B RUN, imamo tvrtke koje žele motivirati i pokrenuti što veći broj zaposlenika na sudjelovanje pri čemu im je posve nebitno trčali oni ili hodali do cilja, a imamo i one koje B2B koriste kao nagradu za dobre poslovne rezultate i povezivanje događaja s izletom.

Koje prednosti mogu imati kompanije od sudjelovanja na MAGENTA 1 B2B RUN-u?

Projekt je u biti platforma preko koje kompanije mogu demonstrirati svoju internu i eksternu snagu, vrijednosti koje njeguju i korporativnu kulturu koju žive. Kada se malo odmaknem i B2B promatram iz udaljenosti zaključila bih kako je to najveća marketinška platforma u Hrvatskoj. Ne postoji niti jedno mjesto na kojem ćete vidjeti skoro 400 brendova na majicama tisuća i tisuća ljudi.

>>>Najavljeno treće izdanje poslovne utrke Magenta B2B Run

Na svakom događaju neovisno bio on u Splitu, Rijeci, Osijeku ili Zagrebu, obavezno si uzmem posla sata vremena i sama prolazim kroz sudionike, promatram atmosferu i vizualni identitet timova. U tim me trenucima obuzme osjećaj ponosa, jer znam da je VETTURELLI postavio na noge jedinstvenu priču u kojoj si je svaki sudionik - bilo pojedinac ili kompanija - otkrio benefite koji ga već četiri godine dovode na B2B.

Kakvi su planovi za ovogodišnje izdanje i koliko prijava očekujete?

Svake godine nadograđujemo B2B kako organizacijski tako i kroz dodatne benefite, no koje će to biti ove godine još ne bih htjela otkriti, jer su to iznenađenja kojaće sudionici vidjeti kada dođu na MAGENTA 1 B2B RUN.

26. travanj 2024 09:46