Aktualno
StoryEditor

Viadukt Grupa zabilježila urušavanje dobiti od 78,3 posto

28. Veljača 2017.

Viadukt Grupa prošle je godine ostvarila neto dobit od 700 tisuća kuna, što je 78,3 posto manje nego godinu prije kada je iznosila 3,23 milijuna kuna, podatci su iz financijskog izvješća koju je ta građevinska tvrtka objavila u utorak.

Bruto dobit Viadukt Grupe lani je iznosila 1,6 milijuna kuna, što je 70,2 posto manje nego 2015. kada je ta dobit iznosila 5,3 milijuna kuna.

Prošle godine Viadukt Grupa ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 806,7 milijuna kuna, odnosno 5 posto više nego 2015. godine.

Pritom su prihodi od osnovne djelatnosti lani iznosili 662,2 milijuna kuna, što je smanjenje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Viadukt je većinu prihoda od osnovne djelatnosti ostvario na domaćem tržištu, koje u tim prihodima ima udio od 78,2 posto.

>>>Viadukt Grupa udvostručila gubitak u odnosu na prošlu godinu

Po podatcima iz izvješća, ostali su prihodi Viadukt grupe lani iznosili 134,3 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego godinu ranije, kada su iznosili 35,5 milijuna kuna, a financijski su prihodi udvostručeni te su iznosili 10,3 milijuna kuna.

Ukupni su rashodi Viadukt Grupe lani rasli nešto brže nego ukupni prihodi, za 5,5 posto, na 805,1 milijun kuna.

Uprava Viadukta u izvješću napominje kako tvrtka u Hrvatskoj izvodi radove na projektima u kojima su naručitelji većinom javne tvrtke, kao Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, lučke uprave i dr. i ti se radovi ugovaraju nakon postupka javne nabave.

Kašnjenje s radovima

Još tijekom 2015. započela je provedba postupaka javne nabave na kojem je Viadukt odabran kao najpovoljniji izvoditelj i ti su radovi trebali započeti već početkom 2016. godine.

Međutim, zbog promjena u strukturi vlasti u 2016. godini, a time posljedično i u javnim tvrtkama, procedure ugovaranja i uvođenja u posao su drastično usporene i otežanje te su čak prolongirani rokovi za donošenje odluka o odabiru propisani ponudbenom dokumentacijom od strane samih javnih tvrtki, navodi se u izvješću i dodaje kako su radovi na nekim projektima započeti s velikim zakašnjenjem u odnosu na plan, dok će neki tek početi ove godine.

U ovoj godini, u Viaduktu očekuju ubrzavanje donošenja odluka i ugovaranja radova od strane javnih tvrtki kod već započetih postupaka javne nabave, kao i povećanje investicija od strane javnih naručitelja, prvenstvenu kod ulaganja u infrastrukturu.

Tvrtka je uvidjela svoju komparativnu prednost u nuđenju projekata u cjelini, od plana i razrade do realizacije samog projekta, navodi se u izvješću i ističe da će Viadukt u sljedećim razdobljima nastaviti s nuđenjima projekta i izvedbom radova i na ekološkim i vodnim projektima kao i na radovima zbrinjavanjima otpada.

Ulaganje u turizam

Također će nastaviti i širenje djelatnosti u području privatnih ulaganja, kao što su npr. ulaganja u području turizma te sudjelovanje u postupcima nuđenja izvedbe radova na projektima koje financiraju privatni investitori.

- Izvođenje ugovorenih radova na projektima nastavit će se i u 2017. godini uz stalno praćenje i analiziranje stanja kako samih radova tako i financijskog stanja svakog pojedinog ugovora. Također, društvo će nastaviti sa sudjelovanjem u postupcima javne nabave javnih naručitelja tako i nuđenju izvedbe radova privatnih investitora, navodi su uz ostalo u financijskom izvješću Viadukt Grupe.

28. travanj 2024 16:30