Aktualno
StoryEditor

Vrijeme obilja: ‘Akutni‘ nedostatak skladišnog prostora za žitarice diljem svijeta

11. Travanj 2017.

Farmer Karl Fox iz Iowe se utapa u kukuruzu i radije će se utopiti nego žitarice prodati po današnjim duboko potopljenim cijenama. Njegovi silosi i kukuružnjaci su dupkom puni, pa se klipovi gomilaju na tlu, prekriveni ceradama.

"Ovako to rade siromašni ljudi," veli 28-godišnji poljoprivrednik za Reuters dok riskira štetu od elementarnih nepogoda jer ne može ili ne želi plaćati visoke cijene za skladištenje drugdje. "Radiš ono što moraš," kaže.

Poljoprivrednici se sučeljavaju sa sličnim problemima diljem svijeta. Svjetske zalihe kukuruza i pšenice su na rekordnim razinama, što traje već dugo. Od Kine do Iowe godine dobrog uroda i niskih cijena jačaju potražnju za skladištenjem a skladišta nema.

>>>Stručnjaci UN-a: ‘Katastrofalni pesticidi’ nisu nužni za prehranu svijeta

Prema podacima Američkog departmana za poljoprivredu (ASDA) ukupne globalne zalihe kukuruza, pšenice, riže i soje ususret novoj žetvi iznose rekordnih 671.1 milijuna tona, što je dovoljno za pokrivanje čitave kineske potražnje u razdoblju od oko godine dana. Ovo je pritom treća godina zaredom u kojoj zalihe obaraju povijesne rekorde.

U Sjedinjenim Državama, poljoprivrednici se nose s četvrtom godinom padajućih prihoda i rastućih dugova dok se ustežu od prodaje žitarica u nadi da će njihova cijena porasti u budućnosti. Oklada je pomalo očajnička, tržišni temelji nastavljaju slabiti i vodeći proizvođači zapravo ne znaju što činiti s viškom hrane.

Sve veće količine, sve manje novca        

U Sjedinjenim Državama, poljoprivrednici se nose s četvrtom godinom padajućih prihoda i rastućih dugova dok se ustežu od prodaje žitarica u nadi da će njihova cijena porasti u budućnosti. Oklada je pomalo očajnička, tržišni temelji nastavljaju slabiti i vodeći proizvođači zapravo ne znaju što činiti s viškom hrane.

Takvo postojano izobilje je u snažnom kontrastu s panikom od prije jednog desetljeća kada su Rusija i SAD pogođeni sušama čiji je rezultat bio snažan rast cijena. Pad zaliha je tada natjerao velike uvoznike poput Kine da usvoje politiku poticanja domaće proizvodnje i prošire skladišne kapacitete. Kina je prošle godine ukinula subvencije i sada prodaje stotine milijuna tona starih zaliha, isto pokušava i Rusija, kojoj također nestaje skladišnog prostora nakon prošlogodišnje rekordne žetve. Snažan izvoz, po rekordno niskim cijenama, stvara dodatni pritisak na tržište, pa USDA predviđa da će američki i ini farmeri nastavit s proizvodnjom sve veće količine žitarica za sve manje novca.

Čudovišne bijele gusjenice

Na farmama diljem Iowe, kukuruz počiva u plastičnim cijevima koje se poput zmija rastežu poljima. Vreće za pohranu su više od čovjeka i često duže od nogometnog igrališta pa gledane iz zraka podsjećaju na čudovišne bijele gusjenice, piše Reuters. Slično je i u drugim dijelovima svijeta, potražnja za skladišnim prostorom i vrećama za silažu je eksplodirala u Australiji nakon rekordnog uroda pšenice i ječma. Žitarice se gomilaju i u Argentini, čija je prošlogodišnja sjetva rezultirala povećanjem prinosa od 41.6 posto u odnosu na 2015. godinu.

>>>Rast hrvatskog tržišta ekoloških proizvoda od 20 posto ‘pomalo zabrinjava’

Pohrana žitarica u vrećama za silažu na poljima nije bez rizika, divlje životnije, od glodavaca do magaraca, čine štetu, kaže Mariano Bosch, šef Adecoagro SA (AGRO.K) koji obrađuje više od 225,000 hektara u Argentini, Brazilu i Urugvaju. Kad je kompanija proširila kultivaciju na sjever Argentina, morala je podići električne ograde oko vreća da bi odvratila pume i druge "radoznale" velike mačke.

"One neće jesti žitarice, one su samo radoznale," rekao je Bosch i dodao da je u vrećama na poljima pohranjeno oko 40 posto prošlogodišnjeg uroda Adecoagroa.

Situacija je "akutna"

Globalna pomama za privremenim skladišnim prostorom ipak je najupečatljivija u SAD-u, gdje je USDA izdala dozvole za oko 1.2 milijarde bušela (mjera za količinu, 35.2 litara) privremenog ili izvanrednog skladištenja žitarica. Farmeri u Kansasu čak unajmljuju bivše vojne baze da bi usjeve pohranili na pistama ili u hangarima. Kupuju se parkirališta ili se žitarice gomilaju na otvorenom i bez zaštite.

Lokalni poljoprivrednici i dužnosnici kažu da je situacija postala "akutna".

U međuvremenu, nema nikakvih naznaka o usporavanju globalne proizvodnje žitarica. USDA predviđa da će globalna žetva 2016./17. oboriti sve rekorde otkad je započelo prikupljanje podataka u 1960./61., očekuje se 340.79 milijuna tona soje, 1.049 milijardi tona kukuruza i 751.07 milijuna tona pšenice.

"Nitko neće smanjiti proizvodnju," kaže farmer Fox iz Iowe. "Ja imam banknotu koju moram platiti, ja ne mogu raditi manje".

16. travanj 2024 08:01