Aktualno
StoryEditor

Xinhua: Kineski rast je ‘umirujući‘ za ‘slabu i ranjivu‘ globalnu ekonomiju

26. Prosinac 2016.
Piše:
lider.media

Kina će ove godine postići ciljani stopu rasta od 6.5 do 7 posto, što je umirujući znak za "slabu i ranjivu" globalnu ekonomiju, piše u danas objavljenom komentaru državne agencije Xinhua.

Agencija se prisjetila "zabrinjavajućeg početka" 2016. godine, vjerojatno u osvrtu na snažan pad juana i generalni skepticizam oko realnog stanja njene ekonomije.

"Obzirom na postojano slabu vanjsku potražnju, tekuće smanjenje duga i pritisak na redukciju kapaciteta, kao i usporavanje u sektoru imovine" za Kinu neće biti lako održati stabilan rast  u 2017. godini.

No, za razliku od drugih zemalja, Kina ima fleksibilnost da otkloni oštro ekonomsko poniranje i restrukturira ekonomiju prema potrošnji i uslugama, piše u članku koji prenosi Reuters.

Partijsko glasilo je upozorilo da će trgovinski partneri dobiti pristup kineskom tržištu samo na temelju reciprociteta, što ima svoj značaj u trenutku kad brojne zemlje bilježe rastući sentiment protekcionizma koji provocira zabrinutost najvećeg svjetskog izvoznika.

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

Kina bi iduće godine mogla ciljati na ekonomski rast od 6.5 posto, što je još uvijek značajno više od drugih velikih ekonomija, no ako rast uspori druge će zemlje Kinu trebati "više nego ikad", zaključuje Xinhua.

26. travanj 2024 03:05