Aktualno
StoryEditor

Za kontrolera je ključna informacija o strateškom cilju kompanije

14. Studeni 2017.

U trećem dijelu konferencije Kontroling – korak ispred promjena, predavači su predstavljali praktične i korisne alate za posao kontrolera. Tobias Riedner prenio je na konferenciji iskustva svoje kompanije Wittenstein iz Njemačke, objašnjavajući kako izgraditi dashboard prema standardima IBCS (Međunarodnog poslovnog standarda komunikacije).

>>>FOTO: Započela peta međunarodna konferencija o kontrolingu

- Dashboardi su vizualni prikaz najvažnijih informacija potrebnih za postizanje jednog ili više ciljeva i taj prikaz se može napraviti za dan-dva. Oni pružaju na prvi pogled kritične informacije koje ljudi moraju pratiti kako bi obavili posao. Postali su popularno sredstvo za kratkoročno prikazivanje kritičnih informacija - objasnio je Riedner.

[caption id="attachment_303992" align="aligncenter" width="750"] Tobias Riedner[/caption]

Cilj izrade dashboarda je prepoznati uobičajene probleme, razumjeti poslovna pitanja i kako na njih odgovoriti, izbjeći nered i urediti podatke na način koji se jasno komunicira.

Karakteristike lidera

Alen Škugor iz tvrtke Tele2 predstavio je na vrlo živopisan način sljedeći korak u evoluciji kontrolinga - program Power BI (business intelligence), novi alat za kontrolere koji bi im trebao smanjiti glavobolju koju su do sada izazivali programi poput excela ili tradicionalnog BI-ja koji je sada unaprijeđen u verziju self-service BI (uradi sam BI).

[caption id="attachment_303990" align="aligncenter" width="750"] Alen Škugor[/caption]

Alan Žepec iz tvrtke LQ-a Hrvatska u posljednjem izlaganju pojasnio je neke relacije u kulturi novog načina vođenja tvrtke, pri čemu je sudionicima priredio praktičnu vježbu koja je trebala odrediti karakteristike lidera koje prednjače nad ostalima – dominaciju, društvenost, preciznost i smirenost.

>>>Eiselmayer: Za pet godina neće više postojati ljudski porezni savjetnici

Napomenuo je kako je  baza za kvalitetnu komunikaciju kontrolera i menadžera – svjesnost sebe i drugih, korištenje komunikacijskih vještina te razumijevanje sustava u kojem se čovjek nalazi.

Spomenuo je i kako konflikti na poslu ne moraju imati negativnu konotaciju citirajući Williama Wrigleya: "Kad se dva čovjeka na poslu uvijek slažu, jedan od njih je nepotreban".

Kreiranje strategije poslovanja

Na kraju je otvorio neka osnovna pitanja, čiji bi odgovori trebali omogućiti kvalitetniju interakciju menadžmenta i kontrolera i to u vezi novca (koliko je tvrtka transparentna?, postoje li ciljevi svima znani?), strategije (gdje tvrtka ide?, očekivanja kako kontroling podržava strategiju?), kulture (organizacijska kultura?, strategija kontrolera unutar te kulture?) te vodstva (koliko je menadžment educiran, ima li kontroling sponzorstvo Uprave?). Zaključio je da uspješan kontroling uvelike ovisi i o tome koliko je vrh neke kompanije spreman kontrolera uključiti u kreiranje strategije poslovanja.

Autori: Željka Laslavić, Goran Jungvirth

20. travanj 2024 04:49