Aktualno
StoryEditor

FOTO: Započela je konferencija Pametni gradovi 2017.

09. Studeni 2017.

U četvrtak se u Zračnoj luci Franjo Tuđman održalo treće izdanje konferencije ‘Pametni gradovi – gradovi budućnosti‘ projekt Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista namijenjen poticanju i promociji izvrsnosti i inovativnosti u hrvatskim gradovima.

- Grad Zagreb pronalazi velike mogućnosti u kreiranju rješenja koja će odgovoriti na suvremene izazove preko korištenja novih tehnologija i nove informacijsko-komunikacijske strukture. Slijedom navedenog, Zagreb je razvio svoj smart koncept, osmišljavajući inovativne načine kako održivo koristiti resurse i nove tehnologije, koordinirati politike i administraciju, te kako jače uključiti građane u kreiranje rješenja koja će doprinijeti boljoj budućnosti grada, rekla je prilikom otvaranja konferencije Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba.

Cilj dvodnevne konferencije je promocija smart city i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, a okupljeni su imali prilike saznati koliko hrvatski gradovi ulažu u poboljšanje infrastrukture i koliko u tim ulaganjima vode računa o pametnim tehnološkim rješenjima.

Konferenciju su, osim zamjenice gradonačelnika, otvorili Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, Jacques Feron, predsjednik uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, te Andrew Dalgleish, veleposlanik u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, te Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

- Velika Gorica je jedan od članova udruge gradova i grad koji ima svoje strateške dokumente i želi biti pametni grad koji ima nešto više od 60 točaka na kojima se može besplatno koristiti internet, koji intenzivno razvija mrežu širokopojasnog interneta. Želimo biti jedan od gradova koji je po svojoj definiciji predvodnik pametnih gradova u Republici Hrvatskoj, kazao je Barišić.

U sklopu konferencije održane su stručne prezentacije uglednika koji su predstavili način na koji promišljaju pametne urbane sredine, te dvije panel diskusije na kojima su sudjelovali Lana Labaš, direktorica poslovne zone Ivanec, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, Olivera Majić, Ivana Banjad Pečur, profesorica na Građevinskom fakultetu Zagreb, te Milan Carević, stalni sudski vještak za požare i eksplozije.

Osim ‘radnog‘ dijela, na konferenciji su dodijeljene nagrade u kategorijama Pametna tehnologija, Pametni sport, Pametna mobilnost, Pametna energetika/okoliš, Pametna uprava, te Priznanje za inovativnost i modernizaciju koje se dodijeljuju za specifične projekte ili kumulativne dosege u određenom segmentu ‘smart city‘ tematike.

30. travanj 2024 09:41