Aktualno
StoryEditor

Zaštitar za radnu nedjelju primio 9 kuna naknade

04. Lipanj 2018.

Od početka ove godine povećane su prosječne plaće zaštitara, s 3800 koliko je bila prosječna plaća u prosincu 2017. godine na 4226 kuna koliko je isplaćeno za ožujak. Povišica je odluka Vlade koja je povećala minimalac za 5%, te na traženje sindikata promijenila zakon tako što je obvezala poslodavce da dodatke na prekovremeni, rad nedjeljom ili blagdanom te ostale naknade isplaćuju povrh zajamčene minimalne plaće.

>>>TIH: Zaštitari pri dodjeli subvencioniranih kredita služe samo kao privid transparentnosti postupka

Prema sječanjskim podacima Porezne uprave, 12.142 poslodavca isplaćivalo je minimalnu plaću za 45.245 radnika. Sve te tvrtke kao ustupak za povećanje minimalca za pet posto koriste pravo da plaćaju 50 posto zdravstvenih i ostalih doprinosa na plaću.

Kako to sve funkcionira u praksi ispričala su Večernjem dva zaštitara. Jednom je zbog povišice smanjena naknada za prijevoz sa 500 na 250 kuna. Drugi je u travnju radio pet nedjelja po 12 sati, za što je dobio 61 kunu bruto, odnosno oko 9 kuna neto po nedjelji. Pritom je većinu smjena radio noću, skupio dvadesetak prekovremenih sati, a na kraju mjeseca na ruke dobio nešto više od 3000 kuna, upola manje od prosječne plaće u državi.

>>>Najuspješniji zaštitar po prihodima i dobiti Sokol Marić

Nikola Sraka, tajnik Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti, kaže da su male plaće glavni razlog što zaštitarske tvrtke imaju oko tri tisuće slobodnih radnih mjesta, jer na tom poslu ostaju samo oni koji nemaju izbora.

- Inspekciji su vezane ruke. Kad im nešto prijavimo, oni najave dolazak u firmu i ondje ih čekaju frizirani podaci. Otvoreno smo počeli govoriti ljudima neka daju otkaz i odu u inozemstvo tko god može, kaže Sraka.

>>>Zaštitari imali uspješnu godinu – neto dobit porasla na 47,5 milijuna kuna

Prema kolektivnom ugovoru iz 2011. godine, prekovremeni rad i rad blagdanom plaćaju se 10 posto, a noćni rad i rad nedjeljom 5 posto više od cijene redovitog sata rada.

25. travanj 2024 00:36