Aktualno
StoryEditor

Žustra rasprava o plaćenoj pauzi: ‘Ili je drug Tito ili je kapitalizam‘

14. Lipanj 2019.

Plaćena pauza za ‘gablec‘ očito je jedna od tema koje plijene pozornost - i zaposlenika, i sindikata, i poslodavaca i njihovih udruženja. Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europskoj uniji koja ima plaćenu pauzu. Doduše, pauza postoji i u drugim državama, ali vrijeme potrošeno na ‘gablec‘ ne ulazi u radno vrijeme. Pa, treba li ukinuti polusatnu plaćenu pauzu, odnosno produžiti radno vrijeme za pola sata svaki dan?

Kad smo prije dva mjeseca na webu pisali o plaćenoj pauzi za ‘gablec‘, u anketi uz tekst 69 posto ispitanika izjasnilo se protiv promjene. No, iznenadilo nas je da čak 21 posto čitatelja smatra da bi plaćenu pauzu trebalo ukinuti.

Sad smo opet pisali o pauzi, i izračunali da to ‘stečeno pravo‘ od pola sata na dan poslodavce na razini godine košta gotovo pet milijardi kuna. Ovaj put to je izazvalo zanimljivu i žustru raspravu na društvenim mrežama, koja opet nije bila jednosmjerna. Neki su govorili kako je plaćena pauza, odnosno to što ulazi u radno vrijeme normalna stvar, dok su drugi davali primjere europskih zemalja.

- Kad bi poslodavcima ukinuli sve prekobrojne troškove, najveći ‘gubitnici‘ bi bili država, državne firme i banke. Al‘ kako inače biva, mediji se okome na radnike. Iako osnovni i nepotrebni troškovi su uvećane cijene struje, vode, plina, slivnih voda, odvoza smeća, komunalija, u odnosu na domaćinstva. Iako bi i pauze trebale biti neplaćene, ali onda treba podići satnice - propisati minimalnu satnicu, a ne kao do sada minimalnu mjesečnu plaću – bio je prvi prijedlog.

Na to je uslijedio komentar o snižavanju satnice sa 40 na 36 sati tjedno za istu plaću ‘pa neka pauza bude neplaćena. Ne možete samo uzimati a ništa dati za uzvrat‘.

Posebno je raspravu ‘zakuhao‘ post u kojem piše da bismo mi njemačka primanja i hrvatsku pauzu:

- Ne ide, ili je drug Tito ili je kapitalizam, nema po izboru malo ovo, malo ono.

Stiže odgovor: - Kad ćemo imati njemačka primanja i tip poslodavaca koji ne izrabljuje, nema beda ni za pauzu... a može i njihove mirovine... gdje da potpišem...

- Njemačka primanja, efektivan rad ccc-a četiri sata, i nakon dva mjeseca ne bi bili zadovoljni... E, zato ih stranci izraubaju do maksimuma....tamo su kao bube, sve mogu, sve hoće...

Tu se otvorila rasprava o radnom vremenu i produktivnosti, jedan čitatelj odmah bi se odrekao pauze ako dobije njemačka primanja, a drugi odgovara da se plaća ne dobiva, nego se zarađuje

- Pogledaj malo postove ljudi koji RADE vani, zanimljivi su.

Njemačka je najčešće spominjana kao primjer. Tamo pauza nije plaćena i sastoji se od dva puta po 30 minuta.

- Radiš od 7 do 16, a pišeš 8 sati. Međutim, dosta njemačkih tvrtki ima svoju menzu gdje se za jedan euro može pojesti neki obrok – kaže čitatelj.

- Ja radim u njemačkoj tvrtci i opće je pravilo da ako radiš manje od šest sati toga dana tada se pauza ne skida od radnog vremena. Ako si radio osam sati tada moraš imati još 30 minuta pauze, a ako si radio taj dan devet sati, na to se dodaje još 45 minuta pauze. Više od 10 sati je zabranjeno zakonski raditi tako da maksimalno možeš dnevno na poslu provesti deset sati rada plus 45 minuta pauze – kaže čitatelj.

Dodao je da ako želi imati osam radnih sati za taj dan, onda mora raditi osam i pol sati.

- Gablec se isto ovdje ne plaća, kao niti prijevoz. Ali tvrtka subvencionira gablec, a kilometre do posla ili mjesečne karte država vrati na povratu poreza – zaključuje čitatelj.

Saznali smo i da se pauza ne plaća u Nizozemskoj, a ni u Švedskoj. Tamo se radi devet sati, a plaćeno je osam - 10 minuta kava prije podne, 40 minuta marenda i 10 minuta kava poslije podne.

Druga čitateljica je dala primjer Francuske. Kaže kako ni u Francuskoj pauza uglavnom nije plaćena. Znači, za osmosatno radno vrijeme radnik je obavezan na poslu biti devet sati, zbog pauze od sat vremena. A neki imaju i dva sata pauze.

- Trenutno sam tamo gdje je pauza znatno manja, ali plaćena – kaže čitateljica.

Jednog čitatelja ne bi začudilo kada bi vrli poslodavci u sprezi sa vladajućima odlučili da se odlazak na pauzu naplaćuje:

- Ideš na pauzu - nema problema - 300 kn... Ideš na wc? Može, nema problema - 100 kn...

Za kraj izdvajamo komentar čitateljice koja se slaže s ukidanjem plaćene pauze, ali:

- Može kad poslodavci krenu plaćati prekovremene. U životu nisam dobila kunu za prekovremeni rad, a radila sam kod n poslodavaca redovno po 9-10 sati dnevno, i vikend ‘dežurstva‘...

20. travanj 2024 09:52