Biznis i politika
StoryEditor

Anketa: Europska središnja banka neće snižavati stope do druge polovice 2024.

16. Listopad 2023.

Europska središnja banka neće sniziti kamatne stope do rujna sljedeće godine. Barem tako pokazuju rezultati ankete koju je Bloomberg proveo među ekonomistima što sugerira da se shvaća poruka kreatora politike, odnosno da se polako prihvaća da do rezanja kamata neće doći u skorije vrijeme. 

Rezultati najnovije Bloombergove ankete odstupaju od prethodnog kruga provedenog u ožujku kada su ispitanici još uvijek računali na smanjenje troškova posuđivanja.

Najnovija anketa praćena je komentarima dužnosnika Europske središnje banke koji su proteklih nekoliko dana govorili na marginama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda u Marrakechu. 

Član Upravnog vijeća Martins Kazaks izjavio je da trenutne ekonomske projekcije nisu u skladu s očekivanim usporavanjem u prvoj polovici 2024. godine dok je za drugu polovicu rekao da ‘ćemo vidjeti’. 

Šef slovenske središnje banke Boštjan Vasle je pak rekao da su rastući prinosi na obveznice znak da ulagači također prihvaćaju da će biti potrebno ‘duže razdoblje viših kamatnih stopa’ kako bi se inflacija vratila na cilj od dva posto.

Analitičari u Bloombergovoj anketi još uvijek vide umjeren rast cijena na 2,7 posto sljedeće godine i 2,1 posto u 2025. Međutim, očekuje se da će gospodarski rast biti slabiji nego prije. Rast bi, prema svim očekivanjima obuhvaćenim u anketi, trebao biti samo 0,7 posto nakon što ove godine iznosi 0,5 posto.

Podsjetimo, Europska središnja banka podignula je prošli mjesec, deseti puta zaredom, tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznose 4,50 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 posto. 

28. travanj 2024 00:16