Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka podignula kamatne stope na rekordno visoku razinu

14. Rujan 2023.

Europska središnja banka (ESB) podignula je, deseti puta zaredom, tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,50 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 posto. Današnje povećanje stopa proizlazi iz ocjene inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike, navodi se u priopćenju ESB-a.

– U rujanskim makroekonomskim projekcijama stručnjaka ESB-a za europodručje predviđa se prosječna inflacija od 5,6 posto u 2023., 3,2 posto u 2024. i 2,1 posto u 2025. godini. Riječ je o reviziji naviše za 2023. i 2024. te reviziji naniže za 2025. Revizija naviše za 2023. i 2024. uglavnom proizlazi iz viših razina cijena energije – navodi se u priopćenju.

Temeljni cjenovni pritisci i dalje su veliki, premda se većina pokazatelja počela smanjivati. Stručnjaci ESB-a revidirali su i blago snizili projicirane razine inflacije bez energije i hrane, i to na prosječno 5,1 posto u 2023., 2,9 posto u 2024. i 2,2 posto u 2025. godini. 

– Nastavlja se snažan prijenos prethodnih povećanja kamatnih stopa na temelju odluka Upravnog vijeća. Uvjeti financiranja dodatno su pooštreni i sve nepovoljnije utječu na potražnju, koja je važan činitelj u vraćanju inflacije na ciljnu razinu. Imajući u vidu sve veći utjecaj tog pooštravanja na domaću potražnju u uvjetima slabljenja međunarodne trgovine, stručnjaci ESB-a znatno su smanjili projekcije gospodarskog rasta. Sada predviđaju da će gospodarstvo europodručja rasti po stopi od 0,7 posto u 2023., 1,0 posto u 2024. i 1,5 posto u 2025. godini – priopćeno je.

Na temelju svoje sadašnje procjene, navode, Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB-a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu.

– Buduće odluke Upravnog vijeća osigurat će da ključne kamatne stope ESB-a budu postavljene na dovoljno restriktivnim razinama koliko god je potrebno – poručili su iz ESB-a.

Dok je središnja banka na prethodnim sastancima jasno signalizirala svoje sljedeće poteze, ekonomisti i analitičari bili su podijeljeni oko toga hoće li na rujanskom sastanku u Frankfurtu doći do povećanja stopa ili pauze. Kreatori monetarne politike nisu željeli riskirati pa su tako nastavili za zaoštravanjem.

10. svibanj 2024 11:14