Biznis i politika
StoryEditor

Bankarski domino efekt: Čeka li Deutsche Bank ista sudbina kao Credit Suisse?

24. Ožujak 2023.
Deutsche Bankfoto Shutterstock

Deutsche Bank postala je najnovije žarište bankovnih previranja u Europi jer je stalna zabrinutost za industriju dovela do najvećeg pada njezinih dionica u posljednje tri godine, a trošak osiguranja od neplaćanja porastao.

Banka, koja se posljednjih godina oporavila nakon niza kriza, rekla je u petak da će prijevremeno otkupiti podređenu obveznicu drugog reda. Takvi potezi obično imaju za cilj dati ulagačima povjerenje u snagu bilance, iako reakcija cijene dionice sugerira da poruka ne prolazi, objavio je Bloomberg.

- To je jasan slučaj da tržište prvo prodaje, a kasnije postavlja pitanja. I dalje postoji ogromna zabrinutost da bi se bankarska kriza mogla prerasti u teži događaj smanjenja rizika na tržištima - rekao je Paul de la Baume, tržišni strateg u FlowBanku.

Deutsche Bank pala je za čak 15 posto, što je najveći pad od prvih dana pandemije u ožujku 2020. Bila je najlošija u indeksu dionica europskih banaka, koje su pale za čak 5,7 posto. Njemački rival Commerzbank AG, španjolski Banco de Sabadell SA i francuski Societe Generale SA također su zabilježili strmoglav pad.

‘Akutna faza krize je gotova‘

Rasprostranjeni padovi banaka potkopavaju nade među vlastima da će spašavanje Credit Suisse Groupa prošlog vikenda uz posredovanje vlade stabilizirati širi sektor. Regulatori i rukovoditelji cijeli su tjedan nastojali uvjeriti trgovce o zdravlju bankarske industrije. Središnje banke od Federalnih rezervi do Banke Engleske (BoA) ovog su tjedna još jednom podigle kamatne stope, zadržavajući svoj fokus na inflaciji usred nade da je najgore od financijskih previranja prošlo.

- Čini se da je akutna faza krize gotova - rekao je izvršni direktor Standard Chartereda Bill Winters, dodajući da još ima nekih problema kojima se treba pozabaviti.

Najnovija previranja za europske banke uslijedila su nakon rasprodaje američkih zajmodavaca, koja je pala u četvrtak čak i nakon što je ministrica financija Janet Yellen rekla zastupnicima da će regulatori biti spremni za daljnje korake za zaštitu depozita ako to bude potrebno.

Banke su također pale jer je Bloomberg izvijestio da su Credit Suisse i UBS Group među zajmodavcima pod lupom istrage američkog ministarstva pravosuđa o tome jesu li financijski stručnjaci pomogli ruskim oligarsima da izbjegnu sankcije.

Usred pojačane tjeskobe na tržištima, demonstracije snage su se smanjile jer su ulagači tražili znakove slabosti. Obavijest Deutsche Banka o prijevremenom otkupu stigla je u petak prvog dana kada ju je zajmodavac imao pravo objaviti. Ali umjesto da ojačaju povjerenje u zajmodavca, troškovi osiguranja njihovih obveznica od neispunjavanja obveza su skočili.

Trošak osiguranja petogodišnjih starijih obveznica Deutsche Banka iznosio je u petak ujutro oko 220 baznih bodova. Iako je to povišeno za veliku europsku banku, još je daleko od najviših vrijednosti Credit Suissea prošlog tjedna. Jednogodišnji CDS švicarske banke prešao je 3000 baznih bodova na vrhuncu previranja.

‘Deutsche nije sljedeći Credit Suisse‘

Ranije ovog tjedna, UBS je ponudio otkup obveznica koje su izdane nekoliko dana prije nego što je pristao preuzeti problematičnog rivala Credit Suissea, što je posao koji je doveo do skoka njegovog kreditnog rizika. Dok su dioničari klicali UBS-u što je pokupio svog rivala po vrlo niskoj cijeni, cijene njegovih obveznica pale su posljednjih dana, a tvrtke za kreditni rejting smanjile su svoje izglede za dug banke.

Dionice Deutsche Bank pale su 14 posto u 12:54 u trgovanju u Frankfurtu, brišući dobitke u proteklih šest mjeseci. Ulagači su bili zabrinuti zbog njegove izloženosti američkim komercijalnim nekretninama i velikom knjigom izvedenica, prema Stuartu Grahamu, analitičaru Autonomous Researcha. 

Zajmodavac je nedavno izašao iz četverogodišnjeg plana preokreta koji je uključivao otpuštanje tisuća radnih mjesta i izlazak iz velikih dijelova investicijske banke. Glavni izvršni direktor Christian Sewing, koji je preuzeo dužnost 2018., čak je istraživao mogućnost preuzimanja njemačkog rivala Commerzbank 2019. na poticaj njemačke vlade, prije nego što se odlučio protiv takvog posla.

- Ne brinemo o održivosti Deutschea ili markama imovine. Da budemo kristalno jasni – Deutsche NIJE sljedeći Credit Suisse - zaključio je Graham.

22. travanj 2024 02:22