Biznis i politika
StoryEditor

Britansko gospodarstvo otpornije od očekivanog, funta blizu najviše jednogodišnje razine u odnosu na dolar

10. Svibanj 2023.

Investicijske banke sve su optimističnije po pitanju britanske valute, s kojom se trguje blizu jednogodišnje najviše razine u odnosu na dolar i petomjesečne najviše razine u odnosu na euro, jer mnogi smatraju da gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva funkcionira bolje od očekivanog.

Funta se u utorak trgovala za 1,2618 dolara, blizu 1,2688 dolara koliko je dostigla u ponedjeljak, što je najviša razina od travnja 2022. Za euro je kupljeno 0,8698 funti, što je najjača razina sterlinga od sredine prosinca.

Analitičari vjeruju u nastavak oporavka funte koja je ove godine porasla na nizu jakih podataka o BDP-u, proizvodnji i zapošljavanju kao i zbog pada cijene prirodnog plina i slabosti dolara.

Iz Goldman Sachsa su poručili da zauzimaju potpuno konstruktivan stav te očekuju da će funta ojačati u odnosu na druge valute, uključujući i euro, prenosi Financial Times. Mnogi trgovci koji su se kladili protiv funte početkom godine, usred predviđanja duboke recesije, posljednjih tjedana polako mijenjaju svoje mišljenje, što je također pomoglo rastu britanske valute.

Investicijska banka Citigroup koja je mjesecima potkopavala funtu ovog je tjedna u bilješci napisala da su ‘pogriješili‘ i da se ‘suprotno onome što su očekivali, aktivnost u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala otpornijom‘.

Očekuje se daljnji rast stopa

Snaga sterlinga dolazi uoči sastanka Banke Engleske o kamatnim stopama u četvrtak za kojeg se procjenjuje da će rezultirati rastom stopa od četvrtine postotnog boda, u skladu s podacima FED-a i Europske središnje banke od prošlog tjedna. Očekuju se još barem dva, ako ne i tri, povećanja stopa do rujna.

Christian Kopf iz njemačkog Union Investmenta očekuje da će euro dodatno oslabiti u odnosu na funtu sa svoje trenutne razine od 0,87 na 0,83 do ljeta sljedeće godine. Kao glavni razlog ovog predviđanja naveo je više kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu u usporedbi s Europom, utjecaj Brexita na trgovinu, koji postaje sve manje izražen, te slabljenje eura i švicarskog franka kao ‘sigurne valute‘.

Prema podacima američke Državne komisije za terminsku trgovinu robama, prošlog su mjeseca trgovci prvi puta u 14 mjeseci pokazali pozitivan stav prema funti, no još uvijek se sve više trgovaca kladi na snagu eura nego na funtu.

Britanski NatWest očekuje da će funta ojačati na 1,30 dolara do kraja godine, a izjavili su i da će kreditiranje u SAD-u biti slabije nego u Ujedinjenom Kraljevstvu. U NatWestu smatraju da će britansko oslanjanje na usluge, umjesto na proizvodnju, sigurno ići u korist domaće valute.

Citigroup pak očekuje da će se euro nastaviti trgovati u rasponu od 0,87 funti do 0,89 funti, ali da će funta nastaviti rasti u odnosu na dolar. Svakako je važno napomenuti da je u korist sterlinga posljednjih mjeseci išla i glatka provedba trgovinskih pravila nakon Brexita baš kao i uspostava vlade Rishija Sunaka.

05. travanj 2024 17:46