Biznis i politika
StoryEditor

Čelnik JPMorgan Chasea vjeruje da je recesija najvjerojatniji scenarij za SAD

09. Kolovoz 2024.

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon rekao je u srijedu da još uvijek vjeruje da su izgledi za ‘meko slijetanje‘ za američko gospodarstvo oko 35 do 40 posto što, prema njegovom mišljenju, recesiju čini najvjerojatnijim scenarijem za najveće globalno gospodarstvo.

Dimon je u veljači govorio da su tržišta previše optimistična u pogledu rizika od recesije, a ovoga je tjedna potvrdio da mu je stav ‘otprilike isti‘.

Mnogo je neizvjesnosti. Uvijek sam ukazivao na geopolitiku, stanovanje, deficite, potrošnju, izbore, kvantitativno zaoštravanje… Sve to izaziva strahove na tržištima – rekao je Dimon.

Dimon, inače čelnik najveće američke banke po imovini i jedan od najuglednijih ljudi na Wall Streetu upozoravao je na ekonomske probleme i kolaps od 2022. godine, no gospodarstvo SAD-a održalo se bolje nego što se očekivalo, a Dimon je ovog tjedna izjavio i da, iako se to tako čini, SAD trenutno nije u recesiji. Dodao je pritom da je ‘pomalo skeptik‘ da Federalne rezerve mogu smanjiti inflaciju na ciljanih dva posto zbog budućih troškova zelene tranzicije i vojske.

– Uvijek postoji veliki raspon potencijalnih ishoda. Potpuno sam optimističan da bismo, ako budemo imali blagu recesiju, čak i težu, bili u redu. Naravno, suosjećam s ljudima koji ostaju bez posla. Nitko ne želi tvrdo slijetanje – zaključio je Dimon.

Podsjetimo, o recesiji u SAD-u sve više se počelo nagađati od petka kada su izašli podaci da je zapošljavanje u SAD-u zamjetno usporilo u srpnju te je zabilježeno 100 tisuća manje novih radnih mjesta od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci te da je stopa nezaposlenosti viša.

Ostali pokazatelji pozitivni

Poslodavci su u srpnju neto otvorili 114 tisuća novih radnih mjesta, nakon 179 tisuća u lipnju i 216 tisuća u svibnju, prema revidiranim podacima koje je prenijela Hina. Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 29 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je u srpnju 4,3 posto i bila je viša za 0,2 postotna boda nego u lipnju. Broj nezaposlenih uvećan je za 352 tisuće u odnosu na lipanj, dosegnuvši približno 7,2 milijuna. Godišnja usporedba pokazuje pak da je stopa nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova, a broj nezaposlenih za oko 1,3 milijuna.

Navedeni podaci uzburkali su svjetske burze koje su početak tjedna obilježile padom iliti korekcijom cijena dionica pa su mnogi masovno bježali od rizičnih dionica i fokus prebacili na sigurne luke poput jena i franka.

Unatoč lošijim od očekivanih podataka vezanih uz američko tržište rada, kako smo već pisali u Lideru, što se tiče ostalih pokazatelja, o recesiji u SAD-u još uvijek nema govora. U drugom tromjesečju američki BDP porastao je za 2,8 posto, dvostruko više nego u prva tri mjeseca. K tome, takav kvartalni rast odgovara prosječnom ekonomskom rastu koji se u SAD-u bilježio u tri godine prije pandemije. Precizniji pokazatelj ekonomske aktivnosti koji središnja banka Fed pozorno prati – rast osobne potrošnje – u drugom se tromjesečju zadržao na 2,6 posto. Slično vrijedi i za stanje u uslužnom sektoru koji je zaslužan za dvije trećine američke ekonomske aktivnosti. S&P indeks uslužnog sektora u srpnju je bio blizu najviše razine u zadnje dvije godine.

Koji god razlog bio, ovo nije ni prvi, a zasigurno ni posljednji značajniji pad cijena dionica. Štoviše, burzovna povijest pokazuje kako se u ovakvim slučajevima tek radi o najavi početka nove epizode uspona. Naime, u zadnje 44 godine Nasdaq indeks zakoračio je u korekciju 24 puta, ili u prosjeku svake dvije godine, pokazuje Reutersova analiza podataka LSEG-a. U dvije trećine slučajeva, indeks je dohvatio višu razinu samo mjesec dana nakon što je nastupila korekcija.

18. rujan 2024 00:57