Biznis i politika
StoryEditor

Cijene zlata ovog tjedna dosegnule povijesno visoke razine

04. Prosinac 2023.

Cijene zlata, potaknute padom američkog dolara, porasle su na najvišu razinu svih vremena dok se trgovci sve više klade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope sljedeće godine. Ovaj je tip imovine danas na svjetskim tržištima dosegnuo 2111 dolara po unci, što je povijesno najviša razina, prije nego što je skliznuo na 2064 dolara po unci, prenosi Financial Times.

Uspon zlata je potaknut padom dolara od 3,2 posto u odnosu na košaricu od šest drugih valuta u posljednjih mjesec dana, a pomak naviše za zlato je rezultat monetarnih politika središnjih banaka i geopolitičke napetosti zbog sukoba u Ukrajini, Izraelu i Gazi. Sve je to dovelo do potražnje koja je pomogla ovom metalu da poraste unatoč porastu realnih kamatnih stopa tijekom prošle godine.

Zlato je svoju prethodnu rekordnu razinu, od 2079,49 dolara po unci, doseglo u kolovozu 2020. kada je pandemija koronavirusa pogađala američko gospodarstvo mnogo jače nego druge dijelove svijeta pa su ulagači u njemu vidjeli spas.

– Trgovci plivaju s plimom, ovdje imate pad dolara, snažno sezonsko razdoblje kada bikovi mogu bez grižnje savjesti preuzeti tržište – rekao je Ross Norman, izvršni direktor Metals Dailyja za FT.

Nedavni pad prinosa na obveznice, s obzirom da se ulagači klade da su kamatne stope dosegnule vrhunac i da će uskoro početi padati, dao je dodatni poticaj usponu zlata. Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je prošlog tjedna da bi središnja banka mogla dodatno povećati stope, ali je rekao i da je monetarna politika već u ‘restriktivnom području‘.

Analitičari su upozorili da bi se zlato moglo boriti u zadržavanju trenutnih visokih razina te da bi moglo težiti tome da se njime dosljedno trguje iznad granice od 2075 dolara po unci, osim ako ga više tržišnih sudionika ne počne masovno kupovati.

– Čini se da zlato malo bježi izvan svojih okvira – rekao je Marcus Garvey, voditelj robne strategije u Macquarieju koji vidi 2250 dolara po unci kao realnu cijenu ako inflacija nastavi jenjavati u SAD-u.

– Ključ za zadržavanje visokih razina vjerojatno će biti povrat kupnje ETF-ova kojeg još uvijek uglavnom nema – zaključio je Garvey.

Hrvatski su građani ove godine pak kupili nešto manju količinu zlata nego prošle, rekordne godine. Kako smo doznali od vodećih domaćih trgovaca investicijskim zlatom, u dosadašnjem dijelu ove godine promet je nekih desetak posto niži nego lani. No, procjene ukupne vrijednosti kupljenih zlatnih poluga i zlatnika vrte se oko 200 milijuna eura. Kako smo već pisali u Lideru, od početka godine prošlog je tjedna cijena zlata izražena u eurima porasla za 7,9 posto.

29. travanj 2024 05:44