Biznis i politika
StoryEditor

Energetski sektor potaknuo rast europskih burzi

28. Lipanj 2024.
europske burze, europa, eu, europska unija, euro, burza, rast, gospodarstvofoto Shutterstock

Na europskim su burzama u petak ujutro indeksi porasli, nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru jer su porasle cijene nafte.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, ublaživši gubitke od prethodna tri dana.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,60 posto, na 8.228 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 18.295 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 7.535 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1 posto, s obzirom da su cijene nafte na putu dobitaka treći tjedan zaredom.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto i na putu je dobitka u ovom mjesecu za više od 3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer ih je zabrinuo rast inflacije u nekoliko zemalja, među ostalim u Australiji i Kanadi.

Na tržištima se dulje vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike.

No, rast inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje središnje banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Wall Street blago porastao

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo vrlo oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones indeks ojačao je 0,09 posto, na 39.164 boda, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 5.482 boda, a Nasdaq 0,30 posto, na 17.858 bodova.

Mali pomaci indeksa posljedica su opreza uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u u svibnju, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američka središnje banke u ovoj godini.

Čelnici Feda posljednjih dana poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih razina središnje banke i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od rujna.

- Ako temeljna stopa inflacije u SAD-u bude znatno veća od očekivanih 2,6 posto, to bi, posebice nakon iznenađujućeg rasta inflacije u Kanadi i Australiji, moglo izazvati zabrinutosti na tržištu da bi inflacija u pojedinim zemljama mogla ponovno početi rasti -  kaže Tony Sycamore, analitičar u tvrtki IG.

28. lipanj 2024 10:24