Biznis i politika
StoryEditor

Europa ima dovoljno plina i za jako hladnu zimu, ali njegove cijene će rasti

03. Prosinac 2023.
foto Shutterstock

Krenula je sezona grijanja, a startna pozicija popunjenosti skladišta plinom je najbolja u posljednjih nekoliko godina – a tome je tako jer je veleprodajna cijena plina 66 posto niža u odnosu na studeni 2022. godine, stoji u najnovijoj HUP analizi. Skladišta EU u studenom su popunjena na razini od oko 97 posto, što je za pet postotnih bodova više nego lani. Za stabilnu situaciju na europskom tržištu plina zaslužne su konstantne i velike uštede potrošnje plina, koje sve zemlje EU provode.

Prednjači Francuska s mjesečnom potrošnjom plina od svega 65 posto u odnosu na prosjek razdoblja 2017.-2021., što je korelirano s kapacitetima za proizvodnju nuklearne energije s čak 167 nuklearnih elektrana. Aktualno zahlađenje u većini zemalja zapadne Europe potiče rast potražnje za plinom i predstavlja dobar test za energetsku infrastrukturu EU. Prema podacima iz posljednjih desetak godina, očekuje se da će na kraju zimske sezone 23/24 zalihe biti na razini od oko 591 TWh, što bi bila razina od 52 posto popunjenosti zaliha, a čak i hladnija zima od očekivane ostavila bi zalihe na razini od 35 posto popunjenosti. 

Cijena plina do kraja godine rasti će prema EUR 50-60 po MWh. Ukrajina je do kraja prošlog tjedna proizvela 55,5 milijuna tona žitarica, što je čak 40 posto iznad prošlogodišnje razine, pokazuju podaci ukrajinskog ministarstva poljoprivrede. Oporavak se može zahvaliti 84 posto većem urodu kukuruza i 16 posto većem urodu pšenice. Očekuje se i da će Rusija urod veći od 150 milijuna tona žiitarica, što bi bio drugi najveći urod u povijesti.

Problem Ukrajine je što izvoz žitarica i dalje pada radi smanjenih koridora te ruskog bombardiranja luka i brodova koje prevoze žitarice. Robni izvoz je pao 30 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je izvoz žitarica pao za 15 posto. S obzirom na stalne ruske napade na ključnu izvoznu infrastrukturu u Ukrajini, izvoz žitarica se zasigurno neće oporaviti u kratkom roku.

Cijene žitarica, a posebno cijena kukuruza, koja je nedavno bila pod velikom pritiskom, trebale bi ponovno početi rasti. Očekuje se da će cijena pšenice na kraju godine biti na razini oko 225-230 eura po toni, a u 2024. godini mogla pasti i do 20 posto, zaključak je HUP analiza.

22. veljača 2024 19:12