Biznis i politika
StoryEditor

Europski središnji bankari upozorili na rizike za gospodarstvo eurozone

04. Srpanj 2024.
Europska središnja banka, ECBfoto Shutterstock

Čelnici europskih središnjih banaka okupili su se na godišnjoj konferenciji Europske središnje banke u  Portugalu kako bi upozorili da se rizici, državni dug i trgovinske napetosti gomilaju za gospodarstvo Unije. Pad inflacije i oporavak eurozone bili su zasjenjeni pobjedom krajnje desne euro skeptične stranke Marine Le Pen u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, piše FT.

Članovi upravnog vijeća ECB-a pribojavaju se da bi se Francuskoj mogao dogoditi ‘trenutak Liz Truss‘, misleći na dužničku krizu izazvanu nefinanciranim smanjenjem poreza bivše britanske premijerke 2022. Međutim, većina je na francuske izbore gledala kao na znak šire promjene u populističkom, protekcionističkom i turbulentnijem smjeru koji će vjerojatno pogoditi Europu teže nego većinu drugih dijelova svijeta.

Kina i carine

Pierre Wunsch, guverner belgijske središnje banke, upozorio je da SAD i Kina subvencijama i carinama osvajaju Europu. SAD je oštro povećao carine na niz robe iz Kine, uključujući električna vozila i poluvodiče, dok je EU u manjoj mjeri slijedio taj primjer. Peking je zaprijetio osvetom zbog te poteze, a europski se bankari pribojavaju pojačanjem trgovinskih napetosti ako na predsjedničkim izborima u studenom u SAD-u pobjedi Donald Trump. On je naime obećao uvesti dodatne carine od 10 posto na sav uvoz iz Europe. Više od polovice bruto domaćeg proizvoda eurozone stvara se izvozom, što je čini posebno ranjivom na trgovinski rat, upozoravaju europski bankari.

Jan Hatzius, glavni ekonomist Goldman Sachsa, rekao je da će Trumpovo obećanje o povećanju carina od 10 posto na sav uvoz iz Europe posebno teško pasti gospodarstvu eurozone, te predviđa kako bi taj potez mogao srušiti 1 posto BDP-a bloka, dok bi se u SAD-u pritom BDP smanjio za 0,1 posto.

Takav šok bio bi dovoljan da izbriše rast od 0,9 posto za koji ECB očekuje da će eurozona ostvariti ove godine.

- Europa je pravna konstrukcija koja se sporo kreće na temelju jednakih uvjeta za igru. U transakcijskom svijetu u kojem drugi koriste carine ili subvencije i ne dijele naše klimatske ambicije, situacija postaje izazovna - rekao je Wunsch.

Gabriel Makhlouf, guverner irske središnje banke je rekao kako je posebno zabrinut zbog geopolitičke situacije i ekonomske fragmentacije te da će najveći gubitnici na kraju biti male zemlje dok je Boštjan Vasle, guverner slovenske središnje banke, rekao je da je mogućnost da vlade ne smanje proračunske deficite, kao što je potrebno prema izmijenjenim pravilima o dugu EU-a još jedan rizik s kojim se kreatori politika moraju uhvatiti u koštac.

- Vrlo je važno imati stabilnost u eurozoni, političku, društvenu i financijsku. Imamo instrumente koji bi nam omogućili da interveniramo u obrani financijske stabilnosti ako postoji neopravdana i neuredna tržišna dinamika. Ali nismo u toj fazi – rekao je slovenski guverner.

Ulagači su nagađali da bi izbori u Francuskoj mogli izazvati rasprodaju na tržištu obveznica koja će prisiliti ECB da intervenira svojom novom, ali neprovjerenom shemom otkupa dugova, instrumentom zaštite prijenosa. Ali Wunsch je rekao da je o tome prerano govoriti.

Kamatne stope na čekanju

Određivači stopa uglavnom su se slagali da inflacija ide u pravom smjeru - potkrijepljeno podacima koji pokazuju da je inflacija u eurozoni nastavila silaznu putanju na 2,5 posto u godini zaključno s lipnjem, nakon kratkog porasta na 2,6 posto u svibnju.

Ali gotovo je sigurno da će ostaviti kamatne stope na čekanju na svom sastanku za dva tjedna jer su ih snizili prvi put u gotovo pet godina prošlog mjeseca. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da si mogu priuštiti ‘odvojiti vrijeme za prikupljanje novih informacija‘ s obzirom na to da je nezaposlenost ostala na rekordno niskoj razini u eurozoni.

Vasle je dodao da ‘iznenađujuće snažno‘ tržište rada gura rast plaća i drži inflaciju iznad 4 posto u radno intenzivnom sektoru usluga.

- Dokazi govore da se čini da je turistička sezona vrlo dobra u mnogim zemljama, uključujući moju, jer su ljudi spremni trošiti na usluge, a to neće pridonijeti smanjenju inflacije – rekao je Slovenac.

Guverner portugalske središnje banke Mário Centeno izrazio je svoju frustraciju zbog nedavnog porasta podrške populističkim, euroskeptičnim političkim strankama koje se protive bližoj europskoj integraciji. Rekao je da je to ‘paradoks‘ s obzirom na to kako su vlade i ECB poduzele mjere bez presedana kako bi zaštitile radna mjesta, zaustavile propast tvrtki i izbjegle europsku financijsku krizu nakon pandemije.

Centeno je zaključio kako je teško ‘prenijeti pozitivnu poruku ljudima kad im se uvijek govori o žrtvama koje moraju podnijeti, umjesto da se usredotoče na postignuća bankara.‘

Možemo zaključiti samo da Centeno ima sreće da je ovo izjavio samo u društvu ostalih bankara.

08. rujan 2024 01:26