Biznis i politika
StoryEditor

Fed opet povećao kamatne stope, šef američke središnje banke smatra da SAD nije u recesiji

28. Srpanj 2022.

Američka središnja banka Fed povisila je u srijedu kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, što je još jedno povećanje u nizu nakon povećanja od 0,5 postotnih bodova u svibnju te 0,75 postotnih bodova u lipnju, kako bi se povećanjem cijena kredita nastojao usporiti rast inflacije.

Kako prenosi Business Insider, ovo je novo povećanje jednako onom objavljenom sredinom lipnja, te se referentna stopa sada kreće između 2,25 posto i 2,5 posto, što je otprilike u skladu s onim što se procjenjuje kao 'neutralna' razina za stope koja nije niti stimulativna niti restriktivna. Povećanje od 0,75 bodova drugo je toliko povećanje od 1994. godine i odražava Fedov još uvijek agresivan stav prema suzbijanju visoke inflacije.

Odluku o povećanju kamatnih stopa, koja je stigla dva tjedna nakon ponovnog ubrzanja rasta cijena, jednoglasno je podržalo 12 članova odbora s pravom glasa. Indeks potrošačkih cijena, svojevrsno mjerilo inflacije, skočio je, naime, 9,1 posto u prvoj polovici ove godine, bilježeći tako najbrži rast od studenog 1981. godine. Usporedbe radi, Fed je u četiri mjeseca povisio kamatne stope za 75 baznih bodova, što je više nego tijekom ciklusa povećanja između 2015. i 2018. godine.

Više kamatne stope, koje poskupljuju kredite i hipoteke, nastoje smiriti inflaciju usporavanjem gospodarske aktivnosti, ali djeluju s odmakom. Stoga učinci lipanjskog povećanja kamatnih stopa vjerojatno neće odjeknuti u cijelom američkom gospodarstvu prije kraja ljeta.

'SAD nije u recesiji'

Fedova odluka stigla je samo dan prije nego što Ministarstvo trgovine objavi podatke o gospodarskom rastu SAD-a u drugom tromjesečju. Iako ekonomisti uglavnom očekuju da će proizvodnja rasti po godišnjoj stopi od 0,5 posto, neki predviđaju i pad gospodarstva drugi kvartal za redom, što bi značilo da je SAD u recesiji. Posljedično bi među investitorima mogao porasti i strah od značajnije recesije.

No, kako prenosi Reuters, šef američke središnje banke Jerome Powell ne vjeruje da je američko gospodarstvo trenutno u recesiji.

– SAD trenutačno nije u recesiji, a razlog jest to što je previše područja gospodarstva koja imaju previše dobre rezultate – rekao je Powell, uz zaključak da je 'stabilnost cijena ono što čini da cijelo gospodarstvo funkcionira'.

Zbog primjedbi na utjecaj većih kamatnih stopa na cjelokupno gospodarstvo, dodao je da bi moglo biti 'primjereno usporiti' tempo povećanja kamatnih stopa, prenosi Financial Times.

Te su primjedbe potaknule rast tržišta, pri čemu je indeks S&P 500 porastao za 2,6 posto, a tehnološki Nasdaq indeks za 4,1 posto.

23. travanj 2024 12:59