Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Inflacija će se ove godine kretati oko četiri posto

05. Siječanj 2024.

Tijekom ove godine inflacija bi trebala iznositi oko četiri posto, ocjenjuje Hrvatska narodna banka (HNB) nakon objave prve procjene Državnog zavoda za statistiku koji je pokazao da je stopa inflacije u prosincu oslabila na 4,5 posto, sa 4,7 posto u studenom. Prema prvoj procjeni Eurostata inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC-om) u prosincu se nastavila usporavati (na 5,4 sa 5,5 posto u studenom). Kako pojašnjavaju u središnjoj banci, tome su pridonijela smanjenja godišnjih stopa rasta cijena svih glavnih podkomponenata inflacije osim energije.

- Smanjenje inflacije na godišnjoj razini odražava zamjetno popuštanje tekućih inflacijskih pritisaka u četvrtom tromjesečju ove godine uz povoljan učinak baznog razdoblja, odnosno prestanak djelovanja razmjerno visokih mjesečnih poskupljenja iz prosinca 2022. na međugodišnju stopu inflacije. S druge strane, godišnja stopa inflacije energije primjetno se povećala zbog nepovoljnih baznih učinaka, odnosno znatno izraženijeg pojeftinjenja naftnih derivata u prosincu u odnosu na studeni koje je zabilježeno prošle u odnosu na ovu godinu - navodi se u komentaru.

Primjetno usporavanje

Godišnja stopa inflacije cijena energije tako se povećala s - 4,1 posto u studenom na - 0,5 posto u prosincu, dok su se primjetno smanjile inflacija cijena hrane (sa 7,7 posto u studenom na 6,5 posto u prosincu), industrijskih proizvoda (sa 4,6 posto na 3,7 posto) te usluga (sa 8,6 na 8,1 posto).

- Smanjenje inflacije cijena industrijskih proizvoda i usluga ujedno se odrazilo i na primjetno usporavanje godišnje stope temeljne inflacije (koja ne uključuje cijene energije i hrane), sa 6,8 posto u studenom na 6,1 posto u prosincu. Ipak, ona je i dalje povišena, prije svega zbog još uvijek visoke inflacije cijena usluga, čemu su uvelike pridonijeli pritisci proizašli iz snažnog rasta plaća i solidne potražnje - ocjenjuju u HNB-u.

Na razini cijele godine, prosječna godišnja inflacija mjerena HIPC-om usporila se sa 10,7 posto u 2022. na 8,4 posto u 2023. godini. Inflacija mjerena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni DZS-a, u prosincu usporila na 4,5 posto, sa 4,7 posto zabilježenih u studenom. Prema prvoj procjeni Eurostata, ukupna inflacija u europodručju mjerena HIPC-om se, prije svega zbog djelovanja još znatno nepovoljnijeg baznog učinka na inflaciju cijena energije nego što je to u slučaju Hrvatske, ubrzala sa 2,4 posto u studenom na 2,9 posto u prosincu, naglašavaju u HNB-u

 - No, temeljna inflacija u europodručju se nastavila usporavati te se s razine od 3,6 posto u studenom spustila na 3,4 posto - ističe se u komentaru.

Jačanje zamaha

- Zamah temeljne inflacije (tromjesečne stope promjene na godišnjoj razini) u prosincu se vrlo blago povećao, što odražava jačanje zamaha inflacije cijena industrijskih proizvoda i usluga, no svi su navedeni zamasi i dalje na niskoj razini. Nasuprot tome, zamah inflacije cijena hrane i energije, kao i zamah ukupne inflacije u prosincu su se nastavili usporavati - navodi HNB.

Nakon 8,4 posto ostvarenih u 2023. godini, u 2024. se očekuje nastavak usporavanja inflacije te bi ona mogla iznositi četiri posto na razini cijele 2024. godine, kažu u središnjoj banci.

- Pritom bi se trebale smanjiti godišnje stope inflacije cijena svih glavnih podkomponenata, poglavito hrane i temeljne inflacije, pod utjecajem nastavka prelijevanja nižih cijena energije i drugih sirovina na cijene dobara i usluga - zaključuje se u komentaru.

21. travanj 2024 09:51