Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Osigurano je dovoljno eurokovanica i euronovčanica za potrebe našeg tržišta

14. Prosinac 2022.

Primili smo zadnje plaće u kunama i opasno smo blizu ulasku u eurozonu. Tek nešto više od dva tjedna dijeli nas od trenutka kada će euro trajno zamijeniti kunu, a kako promjena nacionalne valute nije jednostavan proces niti za građane, niti za poduzetnike, niti za banke, opravdano se javlja pitanje - dočekujemo li ovu promjenu spremni?  

Naime, dio poduzetnika, koji će u prvih 14 dana 2023. godine primati kune i vraćati eure, žali se da ne mogu regularnim putem doći do gotovine u novoj valuti, a kako smo pisali prošlog tjedna, novaca u bankama, kad su mali apoeni u pitanju koje bi trebali vraćati klijentima koji plaćaju i u novoj valuti i u kunama, navodno nema.  

No, je li tome zaista tako? Iz Hrvatske udruge banaka objasnili su nam da su, nakon donesene odluke Vijeća Europske unije o usvajanju eura u Hrvatskoj, banke započele intenzivno komunicirati s poslovnim subjektima kako bi ih informirale o svim pripremnim aktivnostima za uvođenje eura.

– Nakon provedenih analiza i upitnika u suradnji s poslovnim klijentima banke su se opskrbile dovoljnom količinom gotovog novca. Četiri mjeseca prije dana uvođenja eura HNB je započeo opskrbljivati poslovne banke novčanicama eura, odnosno kovanim novcem tri mjeseca prije uvođenja eura – kažu iz HUB-a.

Iz Erste banka kazali su nam da su obavili sve potrebne predradnje za uvođenje eura te da su se opskrbili s dovoljnom količinom gotovine. Istaknuli su i da je kod njih također još 1. prosinca počela s distribucija početnih paketa eurokovanica za građane i pravne osobe, a od ukupnog broja naručenih početnih paketa eurokovanica, građani su dosad kupili oko 25 posto paketa te u skladu s time ne očekuju da će tijekom procesa predopskrbe doći do nedostatka kovanica.

– Ipak, načelno govoreći, u slučajevima eventualne pojačane potražnje građana na dnevnoj razini, potencijalno na pojedinim lokacijama banke može doći do privremenog i kratkotrajnog nedostatka kovanica, dok nova pošiljka eurokovanica ne bude dostavljena na određenu lokaciju, najčešće već idući dan. Uz navedeno, imajući u vidu činjenicu da svi poslovni subjekti moraju biti opskrbljeni do kraja 2022. godine, te od 1. siječnja 2023. u svom poslovanju početi koristiti eure, načelan savjet je da se i oni što prije odazovu pozivu za predopskrbom te uvođenje eura dočekaju spremni s potrebnom količinom novca eura u svojim blagajnama te apoenskom strukturom koja im je potrebna – navode iz Erste banke.

Predopskrba eurima

Iz Hrvastke narodne banke pak ističu da je predopskrba banaka gotovim novcem eura započela je 1. listopada, a traje do 31. prosinca, odnosno do kraja godine. Također, banke su započele posrednu predopskrbu poslovnih subjekata početkom studenog, a opskrbu početnim paketima eurokovanica za poslovne subjekte od 1. prosinca, dok pojednostavljena posredna predopskrba započinje pet dana prije dana uvođenja eura, odnosno 27. prosinca.

A kada su u pitanju mali i mikropoduzetnici koji se bore s nabavom eura, HNB navodi da upravo mali poslovni subjekti imaju najviše mogućnosti za nabavu potrebne količine eurokovanica u razdoblju predopskrbe.

– Najjednostavniji oblik posredne predopskrbe je nabava početnih paketa eurokovanica za poslovne subjekte. Jedan početni paket eurokovanica za poslovne subjekte sadržava ukupno 525 eurokovanica svih apoena u vrijednosti od 145,50 eura – objasnili su iz HNB-a.

Iz HUB-a dodatno objašnjavaju da se mikroposlovni subjekti mogu posredno predopskrbiti na tri moguća načina: opskrbom početnim paketima eurokovanica, prema pravilima pojednostavljene posredne predopskrbe, kao i prema pravilima posredne predopskrbe kada su potrebni veći iznosi ili raniji termini za preuzimanje gotovog novca eura nego što je to dopušteno prema pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi. U pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi, navode, banke će opskrbiti gotovim novcem eura isključivo mikro poslovne subjekte u iznosu ne većem od 10.000 eura najranije pet dana prije uvođenja eura na temelju potpisane izjave. U posrednoj predopskrbi većina banaka je započela opskrbljivati gotovim novcem poslovne klijente koji nisu mikroposlovni subjekti na temelju sklopljenih ugovora.

– Većina poslovnih subjekata ima sklopljene ugovore s poslovnim bankama uz rezerviran termin preuzimanja gotovine, dok će mikroposlovni subjekti biti opskrbljeni gotovinom krajem prosinca. Shodno tome, ne očekujemo poteškoće u poslovanju u razdoblju nakon uvođenja eura koje bi proizašle zbog nedovoljne opskrbljenosti gotovim novcem eura – smatraju u HUB-u.

Osigurano dovoljno kovanica

Također, iz HNB-a navode da je od ukupno ugovorenih oko 175.863 komada početnih paketa eurokovanica za poslovne subjekte, u svojih osam gotovinskih centara Hrvatska narodna banka je distribuirala ukupno 125.250 komada ili 71 posto ugovorenih količina, a banke su zaključno sa 7. prosinca prodale poslovnim subjektima ukupno 8.624 komada početnih paketa eurokovanica za poslovne subjekte.

Iz HNB-a također poručuju da su osigurali količine eurokovanica i euronovčanica dostatne za zadovoljenje potrebe našeg tržišta te da je uvođenje eura monetarna reforma u kojoj je izrada i nabava eurokovanica i euronovčanica samo jedna od brojnih komponenti ove zahtjevne reforme.

17. travanj 2024 00:55