Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u i dalje ne popušta

14. Veljača 2023.

Američki Zavod za statistiku rada objavio je danas novo izvješće o inflaciji u SAD-u koje je otkrilo da su potrošačke cijene od početka 2023. – porasle. Indeks potrošačkih cijena (consumer price indeks – CPI), koji mjeri cijene uobičajenih dobara i usluga, porastao je 0,5 posto u siječnju, što je 6,4 posto više nego prošle godine u siječnju.

Vijest stiže samo mjesec dana nakon prvih naznaka usporavanja inflacije, kada je objavljeno da je godišnja stopa inflacije u SAD-u pala u prosincu 2022. na najnižu razinu u više od godinu dana.

Kako prenosi CNBC, inflacija je porasla više nego što su ekonomisti očekivali. Temeljni CPI, koji ne uključuje volatilne cijene hrane i energije, porastao je 0,4 posto mjesečno i 5,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su očekivanja stručnjaka bila nešto niža – 0,3 posto mjesečno te 5,5 posto godišnje.

Kumovale cijene smještaja

Za oko polovicu mjesečnog povećanja zaslužni su rastući troškovi smještaja, navodi se u izvješću Zavoda. Smještaj čini više od jedne trećine iznosa indeksa i porastao je za 0,7 posto na mjesečnoj razini, dok je za 7,9 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Cijene nekretnina i dalje su u porastu, no očekuje se usporavanje tog rasta kasnije tijekom godine.

Cijene energije također su značajno doprinijele porastu inflacije (2 posto mjesečno, 8,7 posto godišnje), dok su troškovi hrane porasli 0,5 posto mjesečno, odnosno 10,1 posto godišnje.

Za zaposlene ovaj rast cijena označio je gubitak realnog iznosa plaće. Tako je prosječna zarada po satu pala za 0,2 posto u siječnju te za 1,8 posto u odnosu na godinu prije, prema zasebnom izvješću Zavoda.

Prema pisanju Business Insidera, cijene plina porasle su za 2,4 posto, nakon što su u studenom i prosincu bile u padu u odnosu na prethodne mjesece. Neprilagođeni podaci pokazuju da su cijene plina porasle za 1,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvješće je ipak donijelo i nekoliko dobrih vijesti. Usluge medicinske skrbi pale su za 0,7 posto, cijene zrakoplovnih karata niže su za 2,1 posto, a cijene rabljenih vozila pale su za 1,9 posto.

Slabo snižavanje

– Proces snižavanja inflacije je započeo i to u sektoru robe, koji čini oko četvrtinu našeg gospodarstva. Ali predstoji dug put. Ovo su vrlo rane faze – rekao je nedavno predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell, prema izvješću CNBC-a.

Iako inflacija u SAD-u jenjava posljednjih mjeseci, podaci za siječanj pokazuju da je inflacija i dalje itekako prisutna u američkom gospodarstvu kojemu ove godine prijeti ulazak u recesiju. SAD bi, naime, mogao upasti u recesiju ranije ili kasnije ove godine. Međutim, najnoviji podaci Feda pokazuju da se za prvi kvartal 2023. očekuje rast BDP-a od 2,2 posto.

Unatoč naporima Federalnih rezervi da suzbiju inflaciju podizanjem kamatnih stopa, i to osam puta u posljednjih godinu dana, brojke o inflaciji govore da ipak još nisu uspjeli u svom naumu. No očekuje se da će Fed uskoro povećati kamatne stope za još pola postotnog boda.

U siječnju je u SAD-u bilo otvoreno 517 tisuća novih radnih mjesta, što znači da je tržište rada još uvijek snažno.

26. travanj 2024 12:52