Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u pala na najnižu razinu u posljednjih godinu dana

12. Siječanj 2023.

Godišnja stopa inflacije u SAD-u pala je u prosincu na najnižu razinu u više od godinu dana, što je dodatan znak da su cjenovni pritisci dosegli vrhunac usred povijesnog pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi, prenosi Financial Times.

Indeks potrošačkih cijena, koji je upravo objavio američki Zavod za statistiku rada, pao je šesti mjesec zaredom, bilježeći godišnji rast od 6,5 posto. Iako je još uvijek blizu najvišeg iznosa u posljednjih deset godina, to je najsporiji tempo rasta od listopada 2021. i predstavlja značajan pad u odnosu na prag od 9,1 posto dosegnut u lipnju. U usporedbi s prethodnim mjesecom cijene su pale 0,1 posto.

Pomno praćena ‘temeljna‘ inflacija, koja ne uključuje nestabilne cijene hrane i energije i smatra se najboljim pokazateljem putanje inflacije, porasla je za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što označava godišnji tempo od 5,7 posto.

O inflaciji ovise i kamate

Dužnosnici Fed-a pomno prate najnovije podatke o inflaciji dok odlučuju koliko će još ‘pritisnuti‘ američko gospodarstvo. Nakon što su prošlog mjeseca povećali kamatne stope za pola boda  (nakon četiri uzastopna povećanja od 0,75 postotnih bodova), američka središnja banka Fed sada razmatra može li se vratiti na uobičajeniju brzinu od četvrt boda na sljedećem sastanku.

U prosincu je Fed odlučio usporiti tempo rasta kamatnih stopa, budući da ih je već značajno podigao u kratkom vremenskom razdoblju. Također je uzeto u obzir vrijeme potrebno da promjene u monetarnoj politici utječu na gospodarsku aktivnost.

Odluka je uslijedila nakon niza boljih podataka o inflaciji od očekivanih, koji sugeriraju da potrošačka potražnja počinje primjetnije opadati. To se dogodilo usporedno s popuštanjem zastoja u opskrbnim lancima, što je pomoglo u snižavanju cijena energije i svakodnevnih predmeta kao što su automobili, uređaji i odjeća.

Inflacija usluga zabrinjava

Fed posvećuje veliku pozornost inflaciji usluga, nakon što se izbace troškovi energije, hrane i stanovanja, za koje dužnosnici kažu da su usko povezani s tržištem rada i dobicima na plaćama koji su se nakupili jer su poslodavci nastojali prevladati veliki nedostatak radnika.

Rast plaća u SAD-u usporio je u odnosu na svoj vrhunac, ali još uvijek postoji snažan rast broja radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti i dalje se kreće oko povijesno najniže razine.

U Fedu su zabrinuti i da će rast cijena usluga biti teško iskorijeniti i zahtijevat će razdoblje vrlo niskog rasta gospodarstva i veće nezaposlenosti.

Dužnosnici su od svog okupljanja u prosincu poslali jedinstvenu poruku da će kamatna stopa federalnih fondova vjerojatno morati premašiti 5 posto i zadržati se na toj razini tijekom 2023. kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. Trenutno se kreće između 4,25 posto i 4,5 posto.

To je u suprotnosti s trenutnim tržišnim cijenama, što sugerira da će Fed povećati svoju referentnu stopu nešto ispod 5 posto i da će je smanjiti do kraja godine.

16. travanj 2024 02:20