Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u popušta, u travnju porasla manje od očekivanja

15. Svibanj 2024.

Prošli mjesec neugodno iznenađenje, ovaj mjesec ipak pozitivno - inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama počela usporavati. U travnju je indeks potrošačkih cijena (eng. consumer price index, CPI) u SAD-u u odnosu na ožujak porastao 0.3 posto, što je manje od očekivanja ekonomista i analitičara. Kako prenosi Reuters, ti podaci pokazuju da inflacija na početku drugog tromjesečja ove godine nastavlja silazni trend, što dodatno potiče očekivanja financijskih tržišta za smanjenje kamatnih stopa u rujnu.

U godinu dana do travnja CPI je porastao 3,4 posto nakon što je u ožujku porastao za 3,5 posto, objavio je ured za statistiku američkog ministarstva rada. Temeljna inflacija, koja isključuje volatilne cijene hrane i energije, porasla je 0,3 posto u travnju nakon što je u ožujku porasla za 0,4 posto. U 12 mjeseci do travnja temeljna inflacija porasla je 3,6 posto, što je najmanji zabilježeni godišnji porast još od travnja 2021. godine.

S druge strane, ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će CPI porasti 0,4 posto na mjesečnoj razini i 3,4 posto na godišnjoj razini. Isti ti ekonomisti smatraju da inflaciju pokreću pružatelji usluga poput osiguranja motornih vozila, stanovanja i zdravstvene zaštite, koje sustižu sve veći troškovi.

Niže kamate tek od rujna?

Dan prije objave najnovijih podataka o inflaciji, Jerome Powell, predsjednik američke središnje banke Fed, rekao je kako očekuje da će se inflacija vratiti na niže razine, poput onih zabilježenih prošle godine. Isto očekuju i ekonomisti koji se nadaju da će inflacijski pritisci nastaviti slabiti u ovom tromjesečju i približiti se cilju Federalnih rezervi od 2 posto.

Financijska tržišta stoga očekuju da će Fed početi snižavati kamatne stope u rujnu, dok nekolicina ekonomista predviđa da će Fed započeti ciklus popuštanja monetarne politike već u srpnju. Druga manjina pak vjeruje da bi do smanjenja kamata moglo doći tek u prosincu, ako i tada.

Podsjećamo, Fed je početkom ovog mjeseca na sjednici donio odluku i zadržao kamatne stope nepromijenjenima, u rasponu od 5,25 do 5,5 posto, odnosno na istoj razini od srpnja 2023. godine.

27. srpanj 2024 00:30